„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!”

Így tartja a népmondás, de hogy ez mennyire igaz azt mindenkinek magának kell eldöntenie. És hogy mi köze van Szent Mártonnak a libákhoz? A legendák szerint, amikor Mártont választották Tours püspökévé, ő tiltakozott megválasztása ellen és egy liba ólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal

A népszokás szerint Szent Márton ünnepén, november 11-én a liba mellcsontjából az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. Ugyanezen a napon, volt az újbor kóstolásának az ideje is.
Igaz november 11. már elmúlt, de talán a hétvégén még be lehet pótolni.

libacomb

Én így készítettem el a ropogós libacombot birsalmás-gyömbéres káposztával és hagymás törtburgonyával:


Sütés előtti este a libacombokat sóval és kevés borssal bedörzsöltem, hűtőben érleltem, sütéskor fokhagymás, friss rozmaringos vöröshagyma ágyra fektetem és 3 órán át 130C°-on arany barnára sütöttem. A fehér káposztát karamellizált cukron hagymával, birsalmával puhára pároltam, sóval, ecettel és gyömbérrel ízesítettem. A hagymás törtburgonya pedig már csak egy könnyű kézmozdulat volt, a főtt burgonyát a libatepertő zsírján megpirított hagymával összetörtem.

Ja igen, a libatepertő, az még talán izgalmasabb, mint maga a comb…

liba tepertő

Pin It

Tags: , , , ,

 • http://www.derchef.hu Der Chef

  Igen a libatepertő az egy nagyon izgalmas dolog, frissen sütve pedig egyenesen csúcs.

 • http://www.derchef.hu Poissonnier

  Na, ez elég guszta lett.

 • cseri

  Míg ti disznót vágtok én ezzel próbálkozok a hétvégén. De nem fog olyan jól esni, mint nektek a hagymás vér! :-)

 • cseri

  Azt mondjátok el lécci, h mikor lehet előre besózni a húst? Mert én úgy tudtam, h sózni nem szabad előre mert az szárítja a húst. De a derchef-en nem először olvasom, hogy előre besózom…Köszi

 • Névtelen

  A szelet húsokat tényleg nem szabad előre besózni, mert a só kiszívja a nedvességet. Viszont a nagyobb darab egész húsokat feltétlen be kell sózni korábban, mert sütés közben már nincs elég idő ahhoz, hogy a hús belső része is megfelelően sós legyen.
  Ha biztosra akarsz menni és félsz attól, hogy kiszárad a hús, készíts 6 tf%-os só oldatot és abba áztasd be a húst.

 • souschef

  az előző hozzászólás én voltam, bocs

 • Pingback: Libacomb sütés. | der Chef blogja