A cézár saláta-ahogy én készítem

A “CÉZÁR”-kicsit elcsépelt ugyan, de máig közkedvelt, szinte minden étterem étlapján megtalálható valamilyen formában. És itt a hangsúly a valamilyen-en van… Ugyan kivel nem történt még meg, hogy megkívánt egy igazi cézár salátát és kapott egy majonéztől csöpögő, csirkemellel gazdagon – vagy kevésbé – megszórt, vegyes salátát?! A másik oldalról pedig, vendéglátós lévén sűrűn találkozom a problémával, hogy a vendég “felvág” a klasszikusan elkészített cézárra, ugyanis “hiányik” belőle a majonéz, a csirkemell és valószínűleg romlott is, mert ahogy ő mondja: “halszaga” van…. Hogy hogyan jutottunk el idáig, azt nem kívánom fejtegetni, hiszen az megérne talán egy külön blogot is. Ehelyett leírom, hogyan készítem én otthon a cézár salátát:

A vásárlási lista nem túl bonyolult. Kell hozzá egy fej jégsaláta (én általában 2 főre készítem), 1-2 szem paradicsom, 2 dl olíva olaj, 2 evőkanál  mustár, 1 teáskanál szardella paszta, 2 teáskanál worcestershire sauce, és zúzott fokhagyma ízlés szerint. Húsevő ember lévén nálam sem maradhat el a csirkemell.

1

Az olajat, mustárt, szószokat és a fokhagymát botmixerrel összedolgozom és máris kész az öntetem. A salátát összevágom és bekeverem az öntettel, paradicsom cikkekkel. Közben a csirkemell szeleteket sózom, borsozom és minimális olajon kisütöm.  Mikor szépen megpirultak -  lehet hogy itt sokan felvonják a szemöldöküket – meglocsolom egy kis balzsamecettel és “összerottyantom”, majd felkockázom. Tálaláskor a csirkemell kockákat a salátára halmozom. Mi finom rozskenyeret pirítunk hozzá.

DSC_1295

Pin It

Tags: , , ,

 • http://pekeskifli.blog.hu Snaci

  Nagyon jól néz ki ez a saláta, és biztosan finom is. A jó alapanyagok, mint mindig, itt is garantálják a sikert. Aki meg nem bírja a „halszagot”, az hagyja ki a szardellapasztát. Én egyébként – ha van otthon – szívesen használok néhány darab filét ilyenkor.
  A Cézár-témakörköz mindenkinek ajánlom a Bűvös Szakács ide vonatkozó bejegyzését.
  http://buvosszakacs.blog.hu/2009/04/09/cezarsalata

 • http://www.derchef.hu Der Chef

  megcsináltam, jó is lett, kivéve szószt, az nem lett elég híg. mit ronthattam el?

 • Boucher

  Talán kevés volt az olaj..?