A cézár saláta-ahogy én készítem

A “CÉZÁR”-kicsit elcsépelt ugyan, de máig közkedvelt, szinte minden étterem étlapján megtalálható valamilyen formában. És itt a hangsúly a valamilyen-en van… Ugyan kivel nem történt még meg, hogy megkívánt egy igazi cézár salátát és kapott egy majonéztől csöpögő, csirkemellel gazdagon – vagy kevésbé – megszórt, vegyes salátát?! A másik oldalról pedig, vendéglátós lévén sűrűn találkozom a problémával, hogy a vendég “felvág” a klasszikusan elkészített cézárra, ugyanis “hiányik” belőle a majonéz, a csirkemell és valószínűleg romlott is, mert ahogy ő mondja: “halszaga” van…. Hogy hogyan jutottunk el idáig, azt nem kívánom fejtegetni, hiszen az megérne talán egy külön blogot is. Ehelyett leírom, hogyan készítem én otthon a cézár salátát:

A vásárlási lista nem túl bonyolult. Kell hozzá egy fej jégsaláta (én általában 2 főre készítem), 1-2 szem paradicsom, 2 dl olíva olaj, 2 evőkanál  mustár, 1 teáskanál szardella paszta, 2 teáskanál worcestershire sauce, és zúzott fokhagyma ízlés szerint. Húsevő ember lévén nálam sem maradhat el a csirkemell.

1

Az olajat, mustárt, szószokat és a fokhagymát botmixerrel összedolgozom és máris kész az öntetem. A salátát összevágom és bekeverem az öntettel, paradicsom cikkekkel. Közben a csirkemell szeleteket sózom, borsozom és minimális olajon kisütöm.  Mikor szépen megpirultak –  lehet hogy itt sokan felvonják a szemöldöküket – meglocsolom egy kis balzsamecettel és “összerottyantom”, majd felkockázom. Tálaláskor a csirkemell kockákat a salátára halmozom. Mi finom rozskenyeret pirítunk hozzá.

DSC_1295

Tags: , , ,