Egészség legyen: galagonyabogyó, csipkebogyó

csipkebogyó

Mostanában megint rákaptam a piacra, így büszkén mondhatom, hogy rendszeres látogatója vagyok a bosnyák téri piacnak. Az azonos beszállítótól származó portékát kínáló pultok között igyekszem megtalálni az őstermelőket, illetve a “hazai” csemegéket kínáló, jellemzően idősebb korosztályba tartozó árusokat.

Így akadtam egy árusra, aki galagonyabogyót és csipkebogyót árult. Vettem mindkettőből egy adagot, soha nem “dolgoztam még fel” ilyen dolgokat.

Elkészítés, felhasználás: én vegyesen használtam a kettőt. Egy csészében egy marék gyümölcsöt áztatok egy napig. Majd leszűröm, és az így nyert kicsit sárgás italt felmelegítem, kvázi tea lesz belőle. Egy kis méz, és máris fel vagyok töltve C vitamminal.

Ha már C vitamin, akkor megállnék egy szóra. Nem tudom ki szokta nézni, hogy miből is áll egy ilyen doboz tabletta. Az enyém ezekből: L-aszkorbinsav, szilárdító anyag, mikrokristályos cellulóz,hidroxi-propil-methil cellulóz, maltodextrin, hidrogénezett növényi olaj, hordozók: polidextróz, talcum, színezék: titán dioxid, vasoxid, és a kedvencem: sunset yellow.

Ezeket az anyagokat nem ismerem, de nem nehéz kitalálni, hogy kevésbé van a szervezetemnek szüksége ezekre a csupa jónevű összetevőkre. Így igyekszem természetes úton megszerezni a vitaminokat.

És álljon itt néhány magas C vitamin tartalmú gyümölcs, aki teheti ezeket fogyassza. A szervezet napi C vitaminigény kb. 100 mg.

Csipkebogyó: 200 mg / 100 g

Ribiszke (fekete): 150 mg

Kivi: 90 mg

Narancs: 50 mg

Citrom: 45 mg

Mandarin: 42 mg

Szamóca (földieper) 40 mg

Pin It

Tags: ,

 • http://jokaja.hu jókaja

  Kökényt nem láttál? Azért elmennék odáig.

 • http://www.derchef.hu Der Chef

  De az is volt, szerintem áfonya helyett azt vettem. Mindegy, több helyen is volt.

 • http://jokaja.hu jókaja

  Már látom a szombati programom :-)
  Gondolom a hetipiacon volt, nem a minden nap nyitva tartó kereskedőknél.

 • vic

  és milyen az íze ennek a cuccnak?

 • http://www.derchef.hu Der Chef

  Én szombaton voltam, akkor biztosan ott vannak.

 • http://www.derchef.hu Der Chef

  nehéz elmondani, ilyen is olyan is. (:

 • nelly

  Köszi a tippet! Már annyit agyaltam rajta, hogy hol tudnék beszerezni csipkebogyót. Mivel én szegedi vagyok, de a lányom fenn van, így meg fogom fűzni, hogy vegyen nekem.

 • Sz.B.J.

  Hol található ez a bizonyos piac????

 • http://www.derchef.hu der Chef

  Bosnyák téren.

 • http://t-investments.blogspot.com/ Z T

  Csibebogyót tőlem is be lehet szerezni, ha valakit érdekel. Telefonszámért kérlek írjatok e-mailt! Minden nap nézem a leveleimet!

 • http://www.brannaghpraktikai.blog.hu Eszter

  Aki hajlandó egy délutáni kirándulást rááldozni, az maga is rengeteget szedhet ezekből a növényekből. Elég kiautózni a szántóföldek mellé, és elindulni a földesutakon, ahol a gyepű szélén rengeteg csipkebogyó és galagonya terem. Sokszor előfordul az útmenti erdősávok szélén is, de azoknál maximum a sáv túloldaláról érdemes szedni, vagy csak alacsony forgalmú utak szélén. Én több helyen kökényt is találtam, azt még mindig érdemes keresni, egy-két kilóból is szép adag lekvár kijön. Dabas északi határán a körforgalom mellett hatalmas kökénybokor tenyészet van, szerintem legalább 50-60 kiló gyümölccsel, rengeteg van rajta. A szívem szakad meg érte, de nem lehet leszedni, az 5-ös úttól két méterre nő. De aki szeretne telepíteni a kertbe, annak ajánlom, hogy vesszőt vágjon róla, mert nagyon jól termő bokrok.

 • Misi

  Frissen szedett (nem szárított) csipkebogyó érdekelne, 1-2 kiló. Van? És ha igen, hol és mennyiért? SM

 • István Nődl

  Ahogy írod kedves Eszter,épp most szedtem egy nagy szatyorral és közben egy jót sétáltam a kutyámmal ! :D