Randira: Édesköményes-kagylós tagliatelle

_MG_2280

Ezt a receptet különleges alkalmakra ajánlanám. Elsősorban azoknak, akik valami nem hétköznapival szeretnék meglepni jelenlegi (vagy kiszemelt) párjukat. Ehhez természetesen valami jófajta bor is dukál, én legutóbb Béla és Bandi 2008 Pinos Gris-t választottam, nem csalódtam.

_MG_2271

Mielőtt bárki is megijedne, hogy túl macerás lenne elkészíteni, azokat megnyugtathatom, hogy ez egy elég egyszerű és gyors recept. Először is felaprítok egy fej édesköményt (Match-ban szoktam találni) és 3-4 gerezd fokhagymát. Pár löttyintésnyi olívaolajon, lassú tűzon sütögetem, párolom. Az elején adok hozzá 2 kávéskanálnyi őrölt édesköményt is (ezt a jobb fűszereseknél lehet kapni). 10-15 perc múlva felöntöm egy borospohárnyi fehérborral (természetesen ehhez valami olcsó, száraz fehérbort használok és nem a Béla és Bandit:), megszórom egy kis őrölt chili-vel és hozzáadom a kagylóhúst (mirelit kagylót használtam).

_MG_2276

Felveszem egy kicsit a lángot, amíg a ferhérbor a felére nem csökken. Eközben elkezdem főzni a tagliatelle-t is, hogy minden egyszerre legyen kész. Ha a fehérbor a felére csökkent, akkor takarékon rotyogtatom tovább és sóval, borssal ízesítem. Amikor a tészta elkészül, leszűröm és összekeverem a szósszal, majd a tetejére rárakom az édeskömény zöldjét. Meglocsoljuk egy kis citrommal és a parmezánt se felejtsük el a végén. Ha valaki a kagylót nem szeretné, lehet helyette rákot, tengeri herkentyűket is használni.

_MG_2273

Pin It

Tags: , , , , , , , ,

  • http://hinyenc.blogspot.com Cogno

    Nagyon jó blog ez, grat!
    A receptek, design, körítés minden remek.
    Tiszteletem!

  • http://www.derchef.hu Poissonnier

    Köszönöm a csapat nevében, igazán megtisztelő:)

  • http://rossamela.blogspot.com rossamela

    Nahát, őrölt édeskömény! (A finocchionában az egész mag van.)

    A parmezánt nem erőltetném, szerintem jobb nélküle. Sokat elfed az édesköményes kagyló elegáns, enyhébb ízéből.
    Nem véletlen, hogy az olaszok a halas-herkentyűs tésztákhoz nem adnak parmezánt.

  • http://www.derchef.hu Poissonnier

    Én kevés parmezánt mindig szórok rá, mert egyszerűen imádom.

  • Pingback: Négysajtos tészta friss chilivel | der Chef blogja