Rosé kacsamell áfonyaöntettel

rosé kacsamell

Új kedvencem van. Kacsamell, nem túlzok ha azt mondom, hogy ez a szárnyasok bélszínje.

Kétszer ettem – emlékeim szerint – kacsamellet, ami meg is ragadt, mert annyira jó volt. Először a Kertész utcában a kis M étteremben, amelyből utólag bevallhatom nem néztem ki, hogy ennyire odafigyelnek, hogy minden úgy legyen elkészítve ahogy annak lennie kell. Ennek már egy-két éve, azután pedig nemrég ért a felismerés, hogy én igazából nagyon szeretem a kacsamellet. A Rumbach S. utcában nemrég nyílt egy étterem-söröző, Rumbach7 néven, ahol nemrégiben a csapolt Hoegaarden mellé kértem. Szóval akkor és ott elhatároztam, hogy ezt én is megcsinálom.

És most elérkezett az idő. A bosnyák téri piacra kimentem, és kerestem bőrős kacsamellet. Túl sok nem volt belőle, de egy helyet találtam. Mindenképpen fontos, hogy pecsenyekacsa-mell legyen. A hízott nem igazán alkalmas erre.

kacsamell

Az elkészítés pofonegyszerű, de vannak apró trükkök, amelyekre azért oda kell figyelni a fokozott ízhatás kedvéért. Sütés előtt ajánlott a kacsát egy óráig pihentetni. Majd besózzuk, beborsozzuk (én durvára őrölt borsot használtam), majd nagyon forró lapon megsütjük a bőrös oldalát. A sütés 1,5 percnél tovább ne tartson. Ezután kb. öt percig megint pihentetjük, majd megfordítjuk, hogy a bőre legyen felfelé, és 150 fokos sütőben max 10 percig sütjük. Megint egy kis pihentetés jön, hogy a hús megnyugodjon, közben pedig az előkészített főtt burgonyára tejfölt, vajat, kevés sót, borsot, illetve a kacsa alól ellopott olajat teszünk, amelyet összedolgozunk a megfelelő eszköz segítségével.

Még mielőtt a kacsa sütését elkezdjük, oda kell tenni két deci bort főni, amelybe – forrást követően – beletesszük az áfonyát. Összeforraljuk, majd porcukrot, citromlevet, koriandert, kevés sót, borsot teszünk bele. Mártás sűrűségűre forraljuk, nekem ez nem sikerült, de az íze az pont olyan volt, amilyennek szeretem.

Végül a kacsát felszeleteljük, és megnyugodva látjuk, hogy a közepe rózsaszín, ezt a burgonyapüré mellé tesszük a tányérra, és külön mártásos edényben adjuk hozzá az öntetet.

Ezzel biztosan nyernék egy romantikus vacsorafőző-versenyen, ha lenne ilyen.

kacsamell

Tags: , , , , , , , , , , ,