Csirkepörkölt házi tejföllel

pörköltVégre sikerült. Ciki, nem ciki, de én tudnék jó sok bejegyzést írni, hogy mi hogyan nem sikerült eddig. A csirkepörkölt is ilyen volt, mert bár egyszerűnek tűnik elkészíteni, de ha egy-két fontos lépést lezseren kezelünk, egy jellegében más ételt fogunk készíteni. Eddig nekem nem olyan lett, amilyennek lennie kellett, ezért fellapoztam a méltán népszerű Ételkészítései alapismertek II. című könyvet.

Pörkölt alapot készítünk: szalonnát kiolvasztunk, majd finomra vágott vöröhagymát (én most lilával csináltam, sőt egy kis fokhagymát is dobtam bele) adunk hozzá, ha megpirult megszórjuk fűszerpaprikával, tűzhelyről lehúzva kevés vízzel felengedjük, majd zsírjára pirítjuk.

Ezután beledobjuk a csirkét. Én szárnyakból csináltam (ez volt csak otthon, előző nap pedig a fény utcai piacon voltam, ahol akár tanyasi csirkét is kaptam volna, ami még dobott volna az egészen, de hát jó pap is holtig tanul), amelyeket tövüknél szétvágtam, nem tudom miért.

Ezután jön a mágia. A szakaszosság. A csirke önmagában is enged levet, ezért nagyon óvatosan kell hozzá vizet vagy csontlevet adni. Először hagyjuk a sajét levét kiengedni, majd ha az megvan, akkor fedővel lefedve, lassú tűzön hagyjuk elpárologni a levét, majd zsírjára pirítjuk, és megint felöntjük vízzel vagy csontlével. Ezt párszor (én kétszer csináltam, mert a szárny hamar megpuhul) megcsináljuk, így értékes ízanyagokat kapunk, és a lé is nagyon tartalmas lesz. Ha a hús majdnem felpuhult, darabolt paprikát, paradicsomot, vagy lecsót adunk hozzá. Tovább pároljuk. Én még egy kis lilapereszkét is dobtam bele, csak hogy letérjek egy kicsit az útról. (: Egyébként jól kiegészítette az ízeket.

Ha a hús megpuhult, akkor egy tálra szedjük őket, a viszamaradt levet pedig tejfölös habarással (tejföl+liszt elkeverve) sűrítjük, így jön ki az, hogy a cím nem is helyes, mert ez igazából csirkepaprikás volt. A tejföl házi volt, hogy legalább közelítsek a régi, vidéki ízekhez.

Végül zöldpaprikával, zöldpetreszelyemmel díszítettem, és házi vékonymetélttel kínáltam (galuska hiányában).

savanyú
Még nincs vége, mert ezúttal nem uborkát akartam hozzá enni, hanem egy utolsó, kvázi idánysalátát csináltam hozzá. Vizet, sót, cukrot, ketchupöt, eceet, olajat alaposan összekevertem, amelybe beleraktam a szeletelt paprikát, paradicsomot és lilahagymát. Hűtőbe raktam, hogy még érjenek együtt is egy kicsit.

Mindenkinek egyszer érdemes lenne ezt egyszer így megcsinálni, különösen lányoknak ajánlom, házasságban ez kötelező dolog lesz. (:

Tags: , , ,