Kipróbáltuk: Dunakiliti savanyú káposzta

Kissé speciális körülmények között, a hízóvágás alkalmával sikerült megkóstolnunk valami egészen izgalmas, különleges dolgot. Egy olyan savanyú káposztát, amit enyhén savanyú, szálai finoman roppanóak és fűszerezettsége egyedülállóan kiegyensúlyozott, ez nem más mint a dunakiliti roppanós savanyú káposzta.

kaposzta0

Volt szerencsénk a helyszínen is megnézni, hogy hogyan készül ez a csoda. A titok nem más mint régi recept, tölgyfa hordó, gondos odafigyelés és kiváló szigetközi alapanyag. Így a terméskövek súly alatt egyedülálló íz és aromavilág érlelődik.

kaposzta1

Sajnos a több 100 éves családi receptet nem tudtuk megszerezni, de azt megtudtuk, hogy a káposztát minden esetben fahordóban erjesztik,  egész borssal, babérlevéllel, sóval és egyéb titkos hozzávalókkal fűszerezik (de mik ezek, és mi lehet az arány?).

kaposzta3

Így készül a dunakiliti savanyú káposzta amely állagában roppanó, ízében pedig enyhén savanyú és finoman fűszerezett, hízóvágáson hibátlan kísérője hurkának kolbásznak egyaránt.

kaposzta4

Tags: , , , , ,