Tatár beefsteak

Talán az egyik legkedveltebb bélszínből készült előétel. Magyarországon nagyon sok étteremben megtalálható és a magyar emberek szeretik is. Persze találkoztam már borzalmakkal (lefagyasztott, sertéshúsból, marha combból készült), de most nem erről szeretnék beszélni, hanem hogy én hogyan csinálom.

tatar0

Fontos, hogy a hús bepácoljuk, vagy vákuum fóliázva érleljük. A pácolás menete rém egyszerű, a megtisztított bélszínt kicsit bedörzsöljük mustárral és olaj alatt hűtőben minimum 2-3 napig állni hagyjuk. A húst, ha friss, akkor így 1,5-2 hétig is eltarthatjuk a hűtőben, így nem jelent problémát akár egy egész bélszín elfogyasztása sem. A bélszínfejből és -farokból készíthetjük a tatárt, a középső legszebb részéből pedig süthetünk steak-et.

tatar2

A húsból levágunk akkora darabot, amennyi tatár beefsteket készíteni szeretnénk. (Próbáljunk mindig csak annyit csinálni amit egyszerre el is fogyasztunk, mert bekeverve már nem jó állni hagyni, mind az íze, mind a minősége gyorsan romlik). A húst az éttermekben darálni szokták, de a klasszikus recept szerint késsel kell felaprítani, én is így tettem.

tatar3

Ezt követően apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, tojás sárgájával összekeverjük a húst. A klasszikus fűszerezés só, őrölt fekete bors, mustár, ketchup, fűszerpaprika, Worcestershire szósz, de használhatunk cayen borsot, zúzott csípős paprikát, apróra vágott capri bogyót sőt akár olajos szardellát is. A tatárt ajánlott villával alaposan áttörni összekeverni.

tatar4

Én bors helyett erős paprikát használok és pikáns angol mustárral ízesítem. Díszíthetjük friss fűszernövénnyel, lilahagymával stb. Pirítóssal, vajjal és friss zöldségekkel fogyasztjuk.

tatar1

Tags: , , , ,