Kemencében sült…

Új rovat indul blogunkon, amelyben különböző kemencében sült ételeket mutatok be. De mielőtt belevágnánk, röviden ecsetelném, hogy miért is olyan különleges dolog a kemence.

kemence3

A kemencében kétféleképpen is süthetünk. Az egyik lehetőség, hogy hagyományosan módon 2-3 órán át lassú tüzeléssel felfűtjük a kemencét a kívánt hőfokra, majd a hamut kivesszük és betesszük a sütni kívánt finomságot. Ezzel a módszerrel nagyobb darab húsokat, lassabban sülő ételeket készítünk.

kemence1

A másik lehetőség, hogy a kemencében a nyílt tűz mellett sütjük készre az ételt pár perc alatt. Ilyen étel a pizza, a töki pompos és társai. Ebben az esetben a kemencében égő tűz könnyen megégetheti az ételt ezért fokozott figyelmet igényel a sütés.

kemence2

Míg az első esetben a kíméletes sütés, az egyenletes puhulás és a sütőtér állandó páratartalmának fenntartása a cél, addig a második esetben a fa füstjének aromája és a magas hőfok elérése a kívánatos. Tehát jól látható, hogy a kemence hiába ősi sütő szerkezet, a mai legmodernebb sütős sem tudják felvenni vele a versenyt, igaz súlya és helyigénye modern társainak sokszorosa.

kemence4

Több éves tervezgetést és több hasznos honlap átolvasását követően a tavaly évben mi is elkészítettük saját kemencénket. Az szerkezet jól sikerült 2-3 óra fűtéssel könnyedén elérjük a 400 C°-os hőmérsékletet is. A későbbiekben az ebben készült finomságokról olvashattok.

Tags: , ,