Fakultáció: Szarvaspörkölt túrós csuszával

szarvaspörkölt

Könnyűnek nem nevezhető nyári ebéd, de nagyon jól sikerült. Hogyan is?

Az egyik legutóbbi alkalommal, amikor fakultációt tartottunk készült a szarvascomb egyik feléből egy jó kis ebéd, most a másik feléből klasszikus pörköltet készítettünk.

A kihagyhatatlan házi szalonna lepirításával kezdtük, melyhez egy nagy fej hagymát adtunk, amit kellő módon dinszteltünk meg.

szalonna

Miután a hagyma lepirult, a tűzről lehúzva megszórtuk pirospaprikával, felöntöttük kevés vízzel, majd újra zsírjára pirítottuk. A kockára vágott hús ezután került a fazékba.

szarvascomb

Megvártuk míg levet engedett, majd felöntöttük némi vörösborral és újra zsírjára pirítottuk. Majd mindaddig öntözgettük fel kevés vízzel és pirítottuk zsírjára, míg majdnem teljesen puha lett a hús. Közben fűszerként sót, borsot, őrölt köményt használtunk.

Mielőtt a hús teljesen megpuhult hozzáadtuk a Der Chef kolléga által a otthonról hozott házi lecsót és egy evőkanál paradicsompürét. Ezután már nem volt más hátra, mint jól összeforralni az ízeket és megvárni, hogy a hús teljesen puha legyen.

pörkölt

Köretként túrós csuszát készítettünk, melynek elkészítése nagyon egyszerű. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd meglocsoljuk a szalonna kisült zsírjával, összekeverjük túróval és tejföllel, na meg némi szalonna pörccel 🙂

Tálalás után Der Chef kolléga remekbe szabott kovászos uborkáját fogyasztottuk még a kitűnő ebédünkhöz. A nyár és a nagy meleg ellenére remekül sikerült minden és elégedetten keltünk fel az asztal mellől.