Rácponty tejföllel

ponty

Sokféle receptet találtam a fenti étellel kapcsolatban az interneten, de valahogy egyik sem volt meggyőző, így a régi tankönyvhöz nyúltam.

A piacon nem is olyan régen, egy elég nagy szelet pontyot szereztem be. A pontyot beirdaltam, besóztam, szalonnával betűzdelni nem tudtam (nincs mivel), majd lisztbe mártottam, és forró olajon elősütöttem. Közben a burgonyát héjában megfőztem, majd karikára szeltem. A fél főre vágott vöröshagymát kevés szalonnán szintén megpirítjuk. Előző nap, a pisztrángból visszamaradt csontokból halalaplevet főztem. Sajnos nem volt elég sok csontom, belsőségem, így egy halászlé kockával ijesztettem meg az alaplevet. Ezt leszűrés után fűszerpaprikával még meghintettem és tejfölös habarással sűrítettem.

Ezután következik a rétegezés, ami egy kicsit engem emlékeztetett a rakott krumpli során végzett műveletre. A jénai tál aljára a karikára vágott főtt burgonya, rá a pirított hagyma, rá a friss, karikára vágott paprika, paradicsom. Közben a rétegeket érdemes sózni külön is. Végezetül az elősütött  ponty következik, majd az egészet leöntjük a tejfölös alaplével. Én még külön tejfölt kentem a hal tetejére. Legvégül pedig a szalonna kakastaréjok jönnek a tetőre.

rácponty

A jénait középmeleg sütőbe helyezzük, és kicsit több mint egy óra alatt készre sütjük. Lapátkanállal tányérra helyezzük a pontyot és a többi összetevőt, felül a kakastaréjjal. Friss tejföllel lelocsolva tálaltam.

Ez az étel szintén az ütős kategóriába tartozik, vacsorázni is alig volt kedvem utána.

Mi mással zárhatnám a posztot, mint a Gálvölgyi féle Van benne valamivel, amelyben dr. Kese Károly találgat. (:

Pin It

Tags: , , , , , , , ,