Vargányakrémleves

Vargánya krémleves

A Bosnyák téri piacon andalogva fura késztetést éreztem, hogy megálljak a gomba pult előtt, ahol jellemzően nem tudok parancsolni magamnak, így a vége mindig az, hogy veszek erdei gombát. Ezúttal jóképű vargányák voltak az asztalon. Még sohasem csináltam ebből a gombafajtából semmit, pedig nagyon ízlik, mindig rendelek vargányából készült ételt, ha van az étlapon. Közben pedig még a felismerés is rámtört, hogy én gomba fanatikus vagyok. Szinte minden típust szeretek, és gyakorlatilag bármit, ami belőle készül.
A lírai bevezetés után jöjjön a recept, ami igazából semmi különleges, de mégis érdemes odafigyelni az apró részletekre.
Vajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a szeletelt vargányát. A pirítás során elég sok vizet fog engedni, kb. addig kell pirítani, amíg el nem veszíti a nedvességtartalmát, illetve el nem főtt ez a víz. Közben sóval ízesítjük, durvára darált borssal fűszerezzük, meghintjük finomra vágott zöld petrezselyemmel. Amikor megpirult, a gomba egy részét egy edénybe merem. A maradék gombát felöntöm kevés fehér borral, majd csontlével. Továbbfőzöm. Közben az elkülönített gombákat, egy vagy kettő fokhagymagerezddel, egy tojássárgájával és a levesből kimert kevés lével összeturmixolom. Ezzel sűrítem a levest. Újból felforralom, majd tejszínnel dúsítom, de figyelni kell arra, hogy ne kövessük el a szokásos hibát.

Sajtos krutonnal, néhány csepp tejszínnel, bazsalikomlevelekkel és pirított, finomra vágott gombával (ez is vargánya volt) tálaltam. Jamie ötlete nyomán adtam hozzá még egy kevés frissen facsart citromlével elkevert sót, borsot, és reszelt citromhéjat. Ez tényleg ütött.

Pin It

Tags: , , , ,