Házi meggyszörp

meggyszörp

Eddig otthonról kaptam mindig a szörpöt, amellyel – amellett, hogy az íze nagyon finom volt – mindig az volt a bajom, hogy ha nem itta meg az ember egy perc alatt, zavaros lett, darabok voltak benne. A piacon is vettem szörpöket, de azok meg ízre nem voltak jók. A bolti szörpöket nem igazán csípem, de néha az is jól esik. Mondjuk abban semmilyen ülepesedés nincs, mivel nem sok természetesség van benne.

Meggy

Magam akartam végigjárni a folyamatot, és kipróbálni, hogy az én szörpöm milyen is lesz. Beszereztünk egy láda meggyet, amelyet részben egy régivágású meggymagozóval magoztunk ki (amiből dzsem is készült), részben pedig benne maradt a mag, mivel ebből a részből csak szörp készült.

A meggyet kézzel összenyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, kevés nátrium-benzoát(ot) tartósítás gyanánt, illetve citromlevet, és magát a citromot is. Ezután állni hagyjuk kb. egy hétig, de naponta többször is kavargassuk meg. A citromot két nap után távolítsuk el, amúgy keserű lehet a szörp. Ha egy hét eltelt, következik a szűrés. Sikerült szerezni – hála Commis de Cuisine-nek – gézlapokat, amelyen keresztül szép lassan (otthagytam egy-egy délutánra, napra csöpögni) átszűrődött a nedű. Már ez nagyon jóízű, érezni a gyümölcs tiszta zamatát. Végül jó sok cukrot hozzáadtam, elkavartam benne, és amikor elég édesnek találtam, üvegekben öntöttem. Meglepődtem, milyen finom és tiszta lett. Talán utólag azt mondanám, hogy tennék még bele cukrot, hogy még bársonyosabb legyen. Na majd a málnába (ami azóta felforrt, mivel csak citromsavat tettem bele)

meggy

Amúgy nem tiszta meló, nekem szűréskor szinte mindenem meggyes lett. Ebben a nagy melegben fontos a folyadékpótlás, igyatok házi szörpöt.

UPDATE azóta, hogy fertőtleníteni kell az üveget, és minden megmarad bármeddig:

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik.

Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket (bio)mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek!