Bélszín Wellington módra

bélszín wellington módra

Nem a legegyszerűbb bélszín módozat, nem is éppen a legnehezebb, talán a macerás a jó jelző rá. De a végeredményt tekintve megérte vele ennyit tökölni, utoljára középiskolában ettem Wellington bélszínt, már majdnem elfelejtettem, milyen is az íze.

A bélszínt megszabadítjuk a hártyáktól, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés, nagyon forró zsiradékon elősütjük, pontosabban kérget sütünk rá. Majd egy sütőlapra helyezzük, ahol bevonjuk gombapéppel. A gombapép úgy készül, hogy hagymát pirítunk, amihez hozzáadjuk a kockára vágott gombát. Együtt megpirítjuk, só, bors, zöld petrezselyem. A tűzhelyről levéve egy egész tojást adunk hozzá. Azért vesszük le a tűzről, hogy ne legyen annyira rántottás a jelleg. A tűzhelyre visszatéve zsemlemorzsával állítjuk be kenhető állagúra.

A gombapéppel bevont bélszínre ráterítjük a leveles tésztát (én vajas tésztát nem találtam semmilyen formában, az elkészítése esélytelen), alul is megpróbáljuk ‘átfonni’ a tésztát, hogy bevonjuk teljesen a húst. Ha ez megvan, akkor a visszamaradt tésztából (nekem egész egyszerűen letört egy része) díszítést kreálunk. Én technikából mondhatni felmentett voltam, így csak egy keresztet tudtam a tetejére ‘vetni’. Felvert egész tojással bekentem a tésztát.

bélszín tésztában

bélszín tésztában2

Előmelegített forró sütőben 15-20 perc alatt sül meg. Elvileg. Az én sütőm kiszámíthatatlanul süt, de általában gyengén. Így tovább sütöttem, ennek következtében a hús túlsült egy fokozattal, a tészta pedig éppenhogy megsült. Maghőmérő beszerzése azt hiszem nem tűr halasztást.

Mindeközben finomfűmártást csináltam, amelyhez szintén először hagymát, majd fokhagymát adunk, végül a darabolt gombát megpirítjuk benne, ezt fehér borral felöntve forraljuk, só, bors, végül a barnamártáshoz adjuk, együtt összeforraljuk.

wellington bélszín

A húst óvatosan felszeleteljük, majd tányérra helyezzük, párolt rizzsel körítjük (párizsi körítéssel illene), finomfűmártást adunk hozzá. Ne sajnáljuk az időt, ez az étel egy kuriózum, elégedetten fogunk bólogatni, amint a tésztát, majd a húst éri az éles késünk szeletelés közben.

Tags: , , , ,