Bélszín Wellington módra

bélszín wellington módra

Nem a legegyszerűbb bélszín módozat, nem is éppen a legnehezebb, talán a macerás a jó jelző rá. De a végeredményt tekintve megérte vele ennyit tökölni, utoljára középiskolában ettem Wellington bélszínt, már majdnem elfelejtettem, milyen is az íze.

A bélszínt megszabadítjuk a hártyáktól, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés, nagyon forró zsiradékon elősütjük, pontosabban kérget sütünk rá. Majd egy sütőlapra helyezzük, ahol bevonjuk gombapéppel. A gombapép úgy készül, hogy hagymát pirítunk, amihez hozzáadjuk a kockára vágott gombát. Együtt megpirítjuk, só, bors, zöld petrezselyem. A tűzhelyről levéve egy egész tojást adunk hozzá. Azért vesszük le a tűzről, hogy ne legyen annyira rántottás a jelleg. A tűzhelyre visszatéve zsemlemorzsával állítjuk be kenhető állagúra.

A gombapéppel bevont bélszínre ráterítjük a leveles tésztát (én vajas tésztát nem találtam semmilyen formában, az elkészítése esélytelen), alul is megpróbáljuk ‘átfonni’ a tésztát, hogy bevonjuk teljesen a húst. Ha ez megvan, akkor a visszamaradt tésztából (nekem egész egyszerűen letört egy része) díszítést kreálunk. Én technikából mondhatni felmentett voltam, így csak egy keresztet tudtam a tetejére ‘vetni’. Felvert egész tojással bekentem a tésztát.

bélszín tésztában

bélszín tésztában2

Előmelegített forró sütőben 15-20 perc alatt sül meg. Elvileg. Az én sütőm kiszámíthatatlanul süt, de általában gyengén. Így tovább sütöttem, ennek következtében a hús túlsült egy fokozattal, a tészta pedig éppenhogy megsült. Maghőmérő beszerzése azt hiszem nem tűr halasztást.

Mindeközben finomfűmártást csináltam, amelyhez szintén először hagymát, majd fokhagymát adunk, végül a darabolt gombát megpirítjuk benne, ezt fehér borral felöntve forraljuk, só, bors, végül a barnamártáshoz adjuk, együtt összeforraljuk.

wellington bélszín

A húst óvatosan felszeleteljük, majd tányérra helyezzük, párolt rizzsel körítjük (párizsi körítéssel illene), finomfűmártást adunk hozzá. Ne sajnáljuk az időt, ez az étel egy kuriózum, elégedetten fogunk bólogatni, amint a tésztát, majd a húst éri az éles késünk szeletelés közben.

Pin It

Tags: , , , ,

 • Pingback: Tweets that mention Wellington bélszín - tésztába csomagolva | der Chef blogja -- Topsy.com

 • http://imbisz.blogspot.com/ Frau Paprika

  Ezt látva épp itt az ideje, hogy előbújjak, mint rendszeres olvasó… A saját Wellington régi vágyam, most már talán meg is kellene valósítanom;).

 • http://www.derchef.hu der Chef

  örülünk, hogy felfedted magad. ha elkészült, várjuk a tapasztalatokat.

 • http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com Nem vagyok mesterszakács

  Nagyon, nagyon jól néz ki! Nekem azért az egyik kedvenc vendégváró ételem, mert az étel a mestermű kategóriába van sorolva, így a vendégeim csak hűlnek-halnak, hogy miylen ügyes vagyok, ha ezt készítek. A gombát nem kedvelőknek pirított libamájjal szoktam bevonni. Sertésszűzből is elkészítettem egyszer és abból is nagyon különleges, bár a jó, hízlalt bélszínel azért jóval fejedelmibb. Tudom, hogy alapból nem ez illene mellé, de tejszínes zöldborsmártást készítek hozzá, és illik, nem illik borzasztóan finom vele. Mindig kis szivecskéket szúrok ki a tésztából díszítésnek. Bocsánat a hosszú hozzászólásért, de az egyik kedvenc ételem.
  Nagyon szépen sikerült étel, köszönöm újra a nagyszerű élményt!

 • http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com Nem vagyok mesterszakács

  Bocsánat, még egy gondolat: apró szalonna darabokkal összeforgatott, roppanósra párolt, zöldhüvelyű babbal minden más köret nélkül is mennyei:-)

 • http://fakanalforgato.blogspot.com Alíz

  Ez mesés! Jegyeztem. :)