Őszi minestrone

Az idei ősz korai beköszöntével eljött az ideje a jó kis forró, tartalmas leveseknek. Legutóbb ezt a kimondottan őszi minestrone-t készítettem el, ami főételként is kiválóan megállja a helyét.
Előző este beáztattam a cannellini babot, amit sokkal jobban szeretek, mint a hagyományos tarkababot, mivel jóval könnyebb attól. Ez a babfajta toszkán eredetű és ennek köszönhetően hívják a toszkánokat babevőknek (mangiafagioli).
A beáztatott babot kb. egy óráig főztem nem túl magas lángon pár babérlevél és egy paradicsom társaságában. Miután a bab megfőtt, leszűrtem és a főzővízből egy keveset félreraktam. A paradicsom és a babérlevél pedig a kukában végezte. Kis olívaolajjal, sóval, borssal ízesítettem.

Mialatt a bab főtt, elkészítettem a zöldségeket hozzá. Kis lángon hagymát, fokhagymát, zellert, répát pirítottam egy kis bazsalikommal megspékelve. Itt a lényeg a lassúságon van, hogy szépen lassan megpuhuljanak a zöldségek. Mikor már szépen megfonnyadtak, hozzáadtam két felaprított cukkinit, egy paradicsomkonzervet és további 15-20 percig főztem.
Ezt követően hozzáöntöttem fél liter zöldséglevest és egy keveset a főzővízből, hozzáadtam a babot és apróra tört spagettit. Sóval, borssal ízesítettem. Mire a tészta megfőtt a levessel is elkészültem.

Tags: , ,