Házi tortilla chips

Minden a ropival indult, aminek máig a nagy rajongója vagyok. Onnan jöttem, ahol a Borsodi rúd még őszintén roppant. Azóta persze sok minden megváltozott, és begyűrűzött hazánkba is a chips. A hagymás-tejfölös óta pedig szintén sok idő telt el, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a mozikban egyre inkább a tortilla chips üt a vajas popcorn helyett. Mivel moziba egyre ritkábban járok, viszont filmeket azért igyekszem nézni otthon, így muszáj volt a tettek mezejére lépnem, ha nem akartam chips nélkül maradni.A tortilla chips elkészítése gyerekjáték, talán csak a vele járó rendetlenség felszámolása nem az. Nem tudom mondtam-e, de utálok mosogatni, így  megfogadtam, hogy egy mosogatógépet be fogok szerezni egy szép napon.

Na de, gyúrjunk össze búzalisztet kukoricaliszttel (kb 30-30 dkg-ot), majd adjunk hozzá sót, egy evőkanálnyi olajat (mi extra szűz olívaolajat használtunk). Az egészet annyi ízzel dolgozzuk össze, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ezután egy nyújtódeszkán (annak hiányában ikea asztalon) nyújtsuk ki a tésztát chips vékonyságúra, majd kockázzuk fel, amit félbevágunk, ha háromszögeket akarunk. Bármilyen forma lehet amúgy.

Ezután még sózzuk, hogy sós legyen, bár ahogy láttam nem sokat ért, így sütés után is sóztuk. A sütést olajsütőben és normál sütőben végeztük. Az olajsütő gyorsabb volt és ízletesebb chipseket eredményezett. És persze a szobában egy hétig zsírszag lesz. A sütő egyenletesebben sütött, szebb chipsek lettek, de ízre, állagra nem volt előremutató ez a megoldás. Legközelebb nem fáradt olajban fogjuk sütni, az lehet a legjobb megoldás.

Nincs chips paradicsomszósz nélkül. Ehhez felkockáztam a paradicsomokat, hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát, vöröshagymát, sót, borsot, chilit, extra szűz olívát, kevés borecetet. Hagyjuk érni egy kicsit, meglátjátok az ízek kirúgják magukat.

Amúgy pedig érdemes ezt az egészet úgy szervezni, hogy valami film is kerüljön a tévébe. Mi pont ennél a filmnél nem gondoltunk erre, pedig jól esett volna egy kis nachos.

Tags: , ,