Svéd fahéjas csiga

Egy időben munkából fakadóan gyakran megfordultam Svédországban és soha nem mulasztottam el enni ebből a svéd nemzeti sütiből. Egyszerűen mindenhol lehet venni, olyan, mint nálunk a pogácsa. Nemrég otthon én is elkészítettem a magam verzióját.

Először is jöjjenek a hozzávalók: 400g liszt, 30g élesztő (porélesztőt szoktam használni), 2,5 dl tej, 3 tk nádcukor, 1/2 tk só, 50g margarin, 1 tk fahéj, 1 csomag vaníliás cukor

A margarint megolvasztom, majd hozzáadom a tejet, a vaníliás cukrot és összekeverem őket. Ezután ezt a langyos tej-margarin keveréket egy nagy tálba rakom, hozzáadom a lisztet, nádcukrot, sót, fahéjat és a porélesztőt. Alaposan összegyúrom és egy óráig kelesztem.
Ezt követően átgyúrom és két részre osztom a tésztát. Az egyiket a lehető legvékonyabbra nyújtom, megkenem jó alaposan vajjal, megszórom nádcukorral, fahéjjal és kardamommal. Majd összetekerem, kétujjnyi szeletekre vágom és a képen láthatóan muffin formákba rakom őket (stílszerűen az Ikea-ban vettem ezeket:)). Majd ugyanezt megcsinálom a másik tésztával is. Tojással megkenem őket, 230 fokon 6 percig sütöm.

Tags: , , , ,