Vadas marha krumpligombóccal

Régi nagy családi kedvenc. Az elmúlt 2 hétben már kétszer is főztem, mindkettő jól sikerült. Íme a második főzés.

Legutóbbi alkalommal nyúlból volt alkalmam készíteni a vadast, most marhahúsból terveztem. A lényeg – mint minden ételnél – itt is a jó alapanyagok. Ezek beszerzési forrása számomra rendszeresen a piac, méghozzá a Fővám téri Vásárcsarnok. Annyit járok ide, hogy már megvannak a kedvenc helyeim, ahol mindig a megszokott minőséget kapom.

A készítés folyamata az alábbi volt:
Füstölt szalonnán a vöröshagymát üvegesre pároltam, majd az apróra kockázott sárga- és fehérrépát is hozzáadtam. (Feledékeny voltam, zellert nem vettem, így az most sajnos kimaradt.) Zsírjára pirítottam az elegyet, felöntöttem némi vörösborral és vízzel. Sóztam, borsoztam és pár babérlevéllel ízesítettem. Beletettem egészben a marhahúst (marha felsált vásároltam) és még annyi vizet töltöttem a fazékba, hogy ellepje a húst. Az egészet addig főztem, amíg a hús teljesen meg nem puhult.

Miközben rotyogott a fazékban a vadas, elkészítettem a krumpligombócot. Ehhez kockára vágott burgonyát megfőztem (kb. 50 dkg), majd összetörtem, hozzáadtam 1 db tojást, némi olajat, sót és kb. 25-30 dkg lisztet. Az egészet jól összegyúrtam és félretettem, csak az utolsó pillanatban akartam a gombócokat kifőzni.

Amikor a hús megpuhult, kivettem a léből és felszeleteltem. A zöldségeket összeturmixoltam, utóízesítettem és egy nagyobb kanál mustárt is hozzáadtam. Tejföl és liszt keverékével – természetesen szigorúan hőkiegyenlítéssel – behabartam. Megvártam, míg rottyan egyet és visszahelyeztem bele a hússzeleteket.

A félretett tésztából golyókat formáztam és lobogó sós vízben kifőztem.

Igaz, hogy sokat kell vele dolgozni, de igazán megéri, most is nagyon jól sikerült.

Tags: , , , , , , ,