Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

A nagy érdeklődésre tekintettel végre közzétenném ennek a nagyszerű, kovásszal készült kenyérnek a receptjét, ami nemcsak finom, de egyben egészséges is.

Legutóbb még ott jártam kenyérfronton, hogy kenyérsütőgépben csináltam a dagasztást, kelesztést és a sütőben fejeztem be a kenyeret. Azóta a kenyérsütőgép elromlott és gondoltam egy nagyot, hogy miért ne csinálhatnám az egészet manuálisan. Az a recept sem volt rossz, de azért hagyott bennem hiányérzetet. Egészségeset akartam enni, de egyben hiányzott az igazi kenyéríz. Végül rátaláltam a kovászra és hosszas tesztelgetés után végül megszületett ez a recept, ami minden szempontból kielégítette a kenyérrel szemben támasztott elvárásaimat.

Először is jöjjön a kovász receptje:
1. 3ek teljes kiőrlésű liszt + 3ek kb. 40 fokos víz, elkeverve, letakarva, szobahőmésékleten áll 1 napig
2. hozzáadunk ugyanennyi lisztet és ugyanannyi 40 fokos vizet, további 1 napig ugyanúgy tároljuk
3. hozzáadunk 10dkg lisztet és 1dl 40 fokos vizet a masszához és további egy napig tároljuklefedve. Kész a kovász.

Kovászos kenyér:
1. 6dkg kovászt elkeverünk 20dkg teljes kiőrlésű liszttel és 2dl 40 fokos vízzel. Egy éjszakát lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk. (a maradék kovászt a következő kenyérig hűtőben lehet tárolni, a mennyiség kb. 3 kenyérre elég)
2. Hozzáadunk 65dkg teljes kiőrlésű lisztet, 1,5dkg sót, lenmagot, szezámmagot (ízlés szerint ezeket lehet változtatni, néha köménymagot is rakok bele) és 3,5 dl kézmeleg vizet. Jó alaposan összegyúrjuk és 2-3 órát lefedve hagyjuk kelni a tésztát.
3. A kenyeret még utoljára átgyúrjuk jó alaposan. A tetejét vízzel bekenjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tepsi jobban bevált, mint egy sütőforma, mert valamiért finomabb a kenyér és jobban átsül így. A sütőt előmelegítjük 240-250 fokra (az aljába teszünk egy edényt vízzel) és 10 percig sütjük benne, ezt követően további 45 percig sütjük 190 fokon. Kész.

Szóval nyugodtan ki lehet próbálni ezt a kenyeret, le van tesztelve mindenféle szempontból. Candida diétások is ehetik.

Pin It

Tags: , , , , , ,

 • http://www.eskuvoi.video.hu Fogel Mátyás

  Kedves Chef!:)
  Lehet hogy emkékszik rám segitett korábban kenyérsütés ügyben!Bevált a recept!Én az utolsó fázisban a kész kovászt elfelezem vagyis csak kettő kenyér lesz belőlle de viszont igy sokkal jobban megkel nem lesz tömör. Talán én is segitettem kicsit!
  Jó lenne a fehérlisztes kovászos kenyeret is ha kikisérletezné?!?!
  Vagy a rozsos kovászos kenyeret?!?!
  Ha lesz idöm én is elkezdem a kisérletezést.
  További jó Chéfkedést!:)

 • http://www.derchef.hu Poissonnier

  Persze, hogy emlékszek és örülök, hogy bevált a recept:) Köszönöm a tippet, ki fogom próbálni. Mindig lehet játszani egy kicsit az arányokkal és sosem lesz egyforma a kenyér, de ez a spontenaitás a legszebb az egészben.
  Próbálkoztam a rozsos kenyérrel is, de az valahogy nagyon nem vált be. De még dolgozok az ügyön. Viszont maradok az egészséges vonalnál és fehérlisztes kenyér nincs a tervek között jelenleg.

 • Edit Szabó

  Kedves Chef!Segítséget szeretnék kérni, hasonló recepttel készítettem kenyeret és nem akar megkelni.Már 5 órája várom, de nem csinál semmit a tésztám.Mi lehet az oka?Illetve ha nem kel meg élesztővel még segíthetek rajta, hogy ne kelljen kukába dobnom?

 • Badyr Liz Badyr

  Este dagasztom es reggel sutom.