Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

A nagy érdeklődésre tekintettel végre közzétenném ennek a nagyszerű, kovásszal készült kenyérnek a receptjét, ami nemcsak finom, de egyben egészséges is.

Legutóbb még ott jártam kenyérfronton, hogy kenyérsütőgépben csináltam a dagasztást, kelesztést és a sütőben fejeztem be a kenyeret. Azóta a kenyérsütőgép elromlott és gondoltam egy nagyot, hogy miért ne csinálhatnám az egészet manuálisan. Az a recept sem volt rossz, de azért hagyott bennem hiányérzetet. Egészségeset akartam enni, de egyben hiányzott az igazi kenyéríz. Végül rátaláltam a kovászra és hosszas tesztelgetés után végül megszületett ez a recept, ami minden szempontból kielégítette a kenyérrel szemben támasztott elvárásaimat.

Először is jöjjön a kovász receptje:
1. 3ek teljes kiőrlésű liszt + 3ek kb. 40 fokos víz, elkeverve, letakarva, szobahőmésékleten áll 1 napig
2. hozzáadunk ugyanennyi lisztet és ugyanannyi 40 fokos vizet, további 1 napig ugyanúgy tároljuk
3. hozzáadunk 10dkg lisztet és 1dl 40 fokos vizet a masszához és további egy napig tároljuklefedve. Kész a kovász.

Kovászos kenyér:
1. 6dkg kovászt elkeverünk 20dkg teljes kiőrlésű liszttel és 2dl 40 fokos vízzel. Egy éjszakát lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk. (a maradék kovászt a következő kenyérig hűtőben lehet tárolni, a mennyiség kb. 3 kenyérre elég)
2. Hozzáadunk 65dkg teljes kiőrlésű lisztet, 1,5dkg sót, lenmagot, szezámmagot (ízlés szerint ezeket lehet változtatni, néha köménymagot is rakok bele) és 3,5 dl kézmeleg vizet. Jó alaposan összegyúrjuk és 2-3 órát lefedve hagyjuk kelni a tésztát.
3. A kenyeret még utoljára átgyúrjuk jó alaposan. A tetejét vízzel bekenjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tepsi jobban bevált, mint egy sütőforma, mert valamiért finomabb a kenyér és jobban átsül így. A sütőt előmelegítjük 240-250 fokra (az aljába teszünk egy edényt vízzel) és 10 percig sütjük benne, ezt követően további 45 percig sütjük 190 fokon. Kész.

Szóval nyugodtan ki lehet próbálni ezt a kenyeret, le van tesztelve mindenféle szempontból. Candida diétások is ehetik.

Tags: , , , , , ,