der Pék: Teljes kiőrlésű élesztőmentes pogácsa

der-1

Nagy pogácsafogyasztó lévén folyamatosan keresem a tökéletes receptet, ami azért nem túl egyszerű. Az oka pedig az, hogy van egy pár olyan kritérium, ami erőteljesen leszűkíti a szóba jöhető receptek körét. Nem volt más lehetőségem, mint a folyamatos kísérletezés (néhány igazi mellényúlással) és végül ez meghozta a kívánt eredményt.

A két legfontosabb szempont az volt, hogy teljes kiőrlésű lisztet használjak és ne legyen benne élesztő. Mondani sem kell, hogy a legtöbb recept (kb. 90%) nem felel meg ennek a két kritériumnak. Találtam olyan hazai recepteket, amik vették az akadályt, de ízre, állagra nagy csalódások voltak. Külföldi receptek eleve szóba se jöhettek, mivel külföldön a pogácsa igazán nem létezik.

Elkezdtem azon agyalni, hogy a fehérlisztes recepteket hogyan lehetne átültetni teljes kiőrlésű receptekké. Mivel azok között igazán remek kis receptek vannak. Némi keresgélés után rátaláltam arra, hogy 7/8-os átváltás a kulcs a fehérliszt és teljes kiőrlésű liszt között. Adtam ennek egy próbát és teljesen bevált.

A recept:

300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g vaj
1 tojás
7 g sütőpor
1 doboz natúr joghurt
10 g só
bors
napraforgómag, szezámmag

Összekeverjük a fenti hozzávalókat, hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevágjuk, kiszaggatjuk, tojással bekenjük és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tags: , , , , , ,