Számvetés 2011


Jó szar év volt, hogy belevágjak a közepébe. Persze majd elemzem mélyebben is, de azért ha csak a számokat nézem, akkor ki kell jelentenem, hogy a blogunk hullámvölgybe került. Ha nem csak a számokat nézem, ez akkor is kijelenthető (bár a számok nem is ezt mutatják teljesen). Látványosan visszaesett a bejegyzéseink száma az előző évekhez képest, de a lelkesedésünk is alábbhagyott, amelynek egyenes következménye ez.

Nem tudom ki. hogy van vele, de feltételezem, hogy a legtöbb internetes napló életében eljön egy pillanat, amikor leszáll a blog íve (elsősorban kedvben mint látogatottságban), és dönteni kell a ‘hogyan továbbról’. Így vagyunk ezzel most mi is. Elfogytunk, minden értelemben. Kevesebbet írunk, kevesebb kedvvel, unjuk a szokásos témáinkat, unjuk magunkat, magasztosítva, alkotói válságban szenvedünk. De még mielőtt mindenki temetne, vagy túlságosan is szomorú lenne ez a bejegyzés karácsony szent ünnepén, elmondom, hogy tettünk lépéseket, hogy ez megváltozzon. Jövőre indítunk legalább egy új rovatot, irányt, amelyről még csak rébuszokban beszélhetek, de egy hiánypótló irány lenne. Nem tudjuk, meddig jutunk vele, de magunknak is kell az inspiráció, úgyhogy majd menet közben kiderül, hogy bírjuk-e, akarjuk-e. Ha ez menne, akkor szintén van még egy-két új ötlet a tarsolyunkban, de erről még felesleges beszélni. Szóval jövő év elején felszívjuk magunkat, aztán meglátjuk.

Na de akkor jöjjön a számvetés. Ahogy már a szomorú bevezetőmbe jeleztem, nem állunk jól számokkal. A bejegyzések száma folyamatosan csökken. Ezt a következő chat remekül példázza.

Ha személyeskedünk, akkor azt látjuk, hogy én, der Chef írtam a legtöbbet, számszerűen 35-öt, de ez a tavalyi 64-hez képest semmi. Poissonnier enyhén csökkent (17-ről 12-re), Commis de Cuisine erőteljesen csökkent (18-ról 8-ra), és hát Sous Chef kolléga a nagy vesztes, a tavalyi 20 bejegyzés után egyedül egy szarvassültről írt idén.

Sok jó dolog is történt azért ebben a néhány bejegyzésben. Például elindult a der Pék rovat, amelyre elég nagy kereslet van, sokan sütnek kenyeret, és egyre többen használnak teljes kiőrlésű lisztet ehhez alapanyagként, szóval ez az év egyik nagy újítása volt nálunk. Jártunk Londonban megint, sőt ezúttal Edinburgh-ben is. És ez volt az az év, amikor rákaptunk a kínaira, Wang mesternek hála megismerhettük, milyen is az igazi kínai konyha a gyorséttermi változat után. Vettem is emiatt egy bárdot. Bár nem tűnik nagy dolognak, mi mégis büszkék vagyunk, hogy idén megsütöttük azt a T-bone-t.  Szintén apróságnak tűnik, de ipad barátok lettünk, tehát már táblagépen is öröm minket olvasni. Ami viszont ennél nagyobb dolog, hogy ebben az évben is meghatároztuk a következő szezon divatszíneit, már ami a disznóvágás divatját illeti.

Ami a legfurcsább, hogy a csökkenő bejegyzésszám ellenére nőtt az oldalunk látogatottsága, amely vélhetően a szerényen növekvő népszerűségünkön túl, a facebook jelenlétünk, és a google barátságunk eredménye, ez utóbbi pedig tudjuk, hogy kinek köszönhető. Szóval 2011-ben 80,000 egyedi látogatót vonzott a blogunk, amely duplázást jelent az előző évhez képest, ezek a felhasználók 140,000 oldalletöltést generáltak, amely szintén majdnem duplázást jelent, szóval ezzel a trenddel végül is kiegyeznénk.

Kulcsszavak szempontjából, a legtöbben a tatár beefsteak-re jöttetek a keresőből, de – meglepő módon – a valóban kiugróan jó meggyszörpöm is sok embert vonzott be, nem beszélve az élesztő nélküli kenyérről, ami talán az egészséges étkezés térnyerésével pláne nem meglepő.  A kereső mellett sokan rss-ből néznek minket, tavaly 904-en követtek minket, most 1943 feliratkozottunk van, ami lássuk be nem rossz növekedés szintén. Lehet, hogy még kevesebbet kellene írnunk? A viccet félretéve, twitteren már 135 követőnk van (tavaly 107), 138 embernek pedig tetszik a blogunk a facebook-on. Egy pillanatra elidőznék itt is. Legnépszerűbb bejegyzésünk – facebook like alapján – a Wang mester főzőkurzusa volt (15 like), éppen megelőzve az idei hízóvágást (12 like).

Amúgy elkezdtünk mindenfélét is írogatni, megosztani a nyári konyhánkban, amely kevesebb időt vesz el tőlünk, mégis hasznos lehet sokunknak, ha látunk egy-két érdekes dolgot, ha már annyi külföldi gasztrolapot olvasunk. Az idei év legjobb, pontosabban legáhítottabb képét is innen választottuk, ami a poszt nyitóképe lett, kicsit visszaemlékezve a nyár ízeire, színeire.

Ezzel az összefoglalóval köszönnénk meg mindenkinek, aki minket választott 2011-ben, és egyben jelezzük, hogy jövőre találkozunk ugyanitt.

BUÉK.

 

 

Tags: ,