Kipróbáltuk: Cserpes Tejivó

Sikkes manapság olyan helyen enni-inni, ami újonnan nyílik, és van egyfajta alternatív, ebben az esetben háztáji jellege. Pontosan ez történt, a fővárosban megjelent a vidék íze. Egyből nagyon sokan ki is próbálták. Mi is izgatottan látogattunk el a Deák térre, ahol a McDonald’s szomszédságában található annak a szöges ellentéte, azaz természetes anyagokból készült tejtermékek és péksütemények. Ez a Cserpes Tejivó.

Ez a kínálat tényleg egyedi, bár azért manapság számtalan próbálkozás van arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne a szürke hétköznapi világba visszalopni a “vidék” ízeit. Nemcsak nosztalgia van ebben, hanem üzlet is. A Cserpes termékeit már jól ismerjük, korrekt alternatíva a tehenet kevésbé látott tejek, kakók mellett. Nem mondanám kiugróan jónak a termékeiket, de határozotton az átlagos szint felett vannak. Egyetlen fő negatívum, hogy nekem már többször tönkrement a joghurt, ami részben jó, mert így van benne természetes anyag, kevésbé, mert azért szavatossági idő ezért van rajta. A túró rudijukat (Trudi?, az egyik gyerkőcről, Tirza Tamaráról elnevezve?) is csípem, mert meguntam már a pöttyöst. A joghurtok pedig pont akkor jöttek, amikor amúgy is eltűntek a polcokról a jó kis túrókrémek, amelynek alján ott a meggy- vagy eper sűrűje.

Visszatérve a Cserpes Tejivóra, egy rendes piaci rést tömtek be ezzel a tejivóval, és pont azt csinálják, amiben a legjobbak, terjtermékeket árulnak a belváros szívében, ahol viszonylag nehéz rendes és megfizethető reggelihez jutni. Van elvitel is, így meglepő, de méltó ellenfele a szomszéd McDonald’s-nak. A választás tényleg pofonegyszerű, műanyag vagy egészséges reggeli?

Töbször jártunk ott, és a “koncepciótermékeket” végigkóstoltuk. A kakaó olyan mint a palackban, a tejszínhab rajta egyedivé teszi, és az elviteles pohárral munkába menve, fura érzés, mintha a Starbuck’s-ból jönnék. Az ételekkel már nem tudok teljesen pozitív lenni. A kakaós csiga nagyon jól néz ki, finom is, de ez sem kiugró valamiért és mindig elfogy, de szerintem a legjobb választás. A rongyos kifli, az amiért a facebook-on sokan ódákat zengnek. A vaj feledteti a szürke ízét, ennél egy friss vajas kifli sokkal finomabb.

A szendvicsek jó ötlettől vezérelve mangalica sonkából és szalámikból állnak, de óriási adag. Ennyit reggelire nem szerencsés bedobni, reméljük lesz közepes méretű is. Árban valamennyi rendben van, belvároshoz képest pláne. És végül a legnegatívabb dolog. Balfaszság. De az van, hogy balfasz a személyzet és az üzlet vezetése is. Egyrészt, a deákra, aki nyit bármit is, az készüljön fel – egy lehetséges szerencsés kimenetel esetében – hogy jó sokan lesznek, de ez még önmagában egy félsiker, az igazi, hogy ezeket az embereket, ki is is kell tudni szolgálni. Amikor utoljára mentem oda, csütörtök 18 óra, gondoltam egy friss kakaó, egy kis kakaóscsiga milyen jó lesz vacsorára. Öten-hatan álltak sorban, de a pult úszott, mert túl jól akartak mindent csinálni, és ez időigényes. Már előző nap reggel is látszott, hogy két ember kb. 3-4, elosztva érkező vásárlót tud kiszolgálni, ennél többet nem, mert lassúak, nincs rend a a vásárlók között, megy mindenki, amerre lát. Kellene egy rutinos üzletvezető, aki tereli az embereket, egyik vár, másik kér, harmadik fizet, stb.. Ha gond van, akkor pedig ez az ember beáll. És a rendszer rendesen működne. Szomorú vagyok, hogy ez a legtöbb új hellyel, fesztivállal, mindennel előfordul, hogy nem készülnek fel a vásárlók szeretetére. És még akkor sem, amikor többször bebizonyosodik, hogy sokan vannak. Ha ez rendben lenne, akkor a hely – részben az inkább trendi mint praktikus berendezéséből adódó – szűkössége is lényegtelen lenne. A weboldalhoz gratulálunk, szép lett, ritkán látni ilyen szépen kivitelezett, átgondoltan felépített oldalt ebben a szegmensben.

Addig pedig, csak reméljük, hogy tudnak a termékükkel együtt fejlődni, és profin szolgálják majd ki a termékeikre éhes közönséget. Holnap reggel be is köszönök nekik.

 

UPDATE: ma reggel már ott is volt a plusz egy ember. Azt hiszem erre mondják, hogy “bárcsak minden ilyen flottul menne”.