Fakultáció: Kocsonya

kocsonyaA hízóvágás témakörében szinte már mindent megírtunk, mégis maradt némi hiányérzetünk. Kimaradt a kocsonya. Kiderült szeretjük mindannyian, így főztünk is egy jó adaggal. 

A piacon kezdtünk, 2 fej, 4 köröm, 2 fül, egy kis első csülök csontozva (a húsevők kedvéért) és két hatalmas guriga bőr Der Chef kolléga nagy örömére. Leves zöldség, 3 fej fokhagyma, egy nagy vöröshagyma, egy tasak őrölt bors és só, ezek kerültek még a húsok mellé a fazékba.

Fej bőr csülökAz elkészítéshez ugyanúgy állunk neki, mintha húslevest főznénk. Először a hús, megvárjuk, míg habja lesz, leöntjük, új víz és mehetnek bele a zöldségek.

Pár nagyon fontos szabály, amire a mi mestereink (szüleink) is figyelmeztettek minket:

– utólag nem szabad felönteni. Tehát, amennyi vizet az elején hozzáteszünk annyi lesz a végén. Túl sokat sem szabad az elején, mert akkor nem lesz elég kocsonyás. Tapasztalatunk szerint amíg éppen ellepi a belevalókat és annál még egy kicsit több.

– sóval óvatosan, az is gátolja a kocsonyásodást.

– főzés is csak gyöngyöző forrás legyen, ahogy a húslevesnél.

Kb. 4 óra főzés után kiszedtük és kicsontoztuk a húsokat, majd a sárgarépával zellerrel és egy kis hagymával szétosztottuk a tálakba, rámertük a levet és vártuk a csodát. 🙂

kocsonyaAnnak rendje és módja szerint reggelre megdermedt.

kocsonyaKi így, ki úgy szereti, lehet fokhagymás pirítóssal, ecettel, tormával, mustárral is fogyasztani, sőt még egy kis tabasco is jól ül rajta.

Tags: , , , , , , ,