Számvetés 2012

pontyNem beszélhetünk jobb évről ezúttal sem, legalábbis statisztikai értelemben nem, tavaly már írtunk hullámvölgyről, ez idén is kitartott, mondjuk úgy, hogy mi is tartós válságban vagyunk. Ezt legjobban a bejegyzések száma példázza: a tavalyi 56 bejegyzéshez képest idén 36 írásunk jelent meg a blogon. De ne is időzzünk túl sokat a pozitívnak egyáltalán nem nevezhető tényeken. Nézzük mi is történt idén velünk.

Először is az idei évet a nagy reménnyel indult der Portré rovatunk határozta meg, amelytől sokat vártunk (sajnos a lendület itt is elfogyott), de csak négy beszélgetésig jutottunk (egy interjú “tollban” maradt, egy másik kapcsán pedig úgy alakult, hogy nem tudott épp eljönni az alanyunk, tehát akár 6 is lehetett volna), viszont ami összejött, annak minden percét élveztük, jó volt kicsit mélyebben látni az igazi vendéglátós világ összefüggéseit, az elmesélt történeteken pedig jókat derültünk. Reméljük azért ez a rovatunk nem veszik el teljesen.

A másik fő történés a sok új hely, amit kipróbáltunk. Voltunk többször a Fruccolában (reméljük végre elhagyják a csirkemellet), a Momotaro Ramenben (sajnos a rámenek és a batyu mellett kevés jó fogás van az étlapon, milyen jó lenne, ha kicsit megújítanák), nagyon bírtuk az új Leves. nevű helyet (még ha egy az egyben le is másolták az EAT-et), szurkolunk a Cserpes tejivónak, hogy a kiszolgálásban is legalább olyan profi legyen mint a koncepcióalkotásban. Az újragondolás, pontosabban a gyökerekhez való visszatérés szót, kifejezést üzenjük a Lacikonyhának, sajnos nagyot csalódtunk, amikor ott voltunk. Ha Wanghoz mentek, ne déli menüben tegyétek, mert az félrevezető. Sokat jártunk a Pad Thaiba, ami kellemes meglepetésként bukkant fel a belvárosban, tökéletes példa, hogyan kell egy gyorséttermet létrehozni a jó ötlettől a kivitelezésig.

Imádtuk idén a pikáns sárgarépalevest, valamint főztünk végre bablevest is. Összejött idén egy fakultáció is, a minden családot megosztó kocsonya került az asztalra.

Nem szerénykedünk, jártunk külföldön is. Isztambul nagy élmény volt, a gyros az rendes gyros, és persze azon túl is bőven van élet. A teljes stábunk és a baráti társaságunk török makuka (szotyi) függő lett, úgyhogy csak érdemes volt odáig utazni. Hízóvágás nem volt idén, ezért divat kapcsán, csak annyit mondanék, hogy újra divat lett a török Lacoste póló.

London szokás szerint mindig tartogat meglepetéseket, így volt ez idén is, bárki menne oda, térjen be a Lobster&Burger nevű helyre, hivatkozzon der Chefre. (:

A bevezetőben írtam, hogy nem bírjuk már szuflával a sok bejegyzés írását, ezért ha valaki kedvet érez, azaz van ideje és kedve írni a tágabb értelemben vett gasztronómia témában, akkor szívesen vesszük a csatlakozási szándékát, itt lehet megtenni. Igen, ez már egy új menüpont alatt van, és a szemfülesek már észre is vehették, hogy bizony az oldalunk megújult. Letisztult, levettük a sallangokat, csak a lényegre akarunk koncentrálni. (Új) menüpontokat hoztunk létre, hogy segítsük a navigálást, illetve, hogy felhívjuk a figyelmet a szezonális dolgainkra. Természetesen a mobil jelenlétünk is letisztultabb lett, tartottuk a mobilra optimalizált nézetet, már csak azért is, mert egyre többen olvasnak minket mobilról (elsősorban iPhone-ról és iPad-ről).

Na és akkor egy-két szám. Személyeskedéssel kezdünk. Én, der Chef írtam a legtöbbet, számszerűen 25-öt (tavaly 35 volt). Poissonnier drámaian csökkent (12-ről 3-ra), Commis de Cuisine stagnált (8-ról 7-re), és hát Sous Chef kollégát elvesztettük, tavaly még írt egyet, idénre nem jutott semmi. A kollágáknak ezúton is üzenem, hogy egy kicsit szívják fel magukat a jövő évre.

A blogunk a kevés bejegyzés ellenére szárnyal, a SEO-t egyszer rendbeszedették velünk, így az egyedi látogatóink száma 2012-ben 124,126 lett, amely a tavalyi 80,000-hez képest 55%-kos növekedés, a kérdés tehát adott, egyre kevesebbet kell-e írnunk, és akkor egyre többen látogatnak-e? Persze a kérdés hülyeség, a lényeg, hogy a keresőben bizonyos szavakra (tatár beefsteak, meggyszörp, élesztő nélküli kenyér, hurkasütés, rácponty, stb.) kiugróan jó helyen jelenünk meg, és bízunk benne, hogy a keresésekből érkezők megtalálják, amit keresnek. Idén 357,217 oldalletöltést generáltunk, amely 2,5-szeres növekedés. Rss-ből tavaly 1943-an követtek minket, idén már 3228 feliratkozóról tudunk beszámolni. Facebook-on tavaly 138 embernek tetszettünk, idén már 278-an vagyunk.
Like szempontból legnépszerűbb bejegyzésünk a Bodrogi étteremben (49 like) tett látogatásunk volt, ami egyben az idei legolvasottabb cikkünk is.

A kedvenc képünk idén Dunaszigeten készült verőfényes napsütésben ponty témában.

Ez történt velünk idén, a vészesen fogyó bejegyzések ellenére örülünk, hogy még itt vagyunk és írunk, és sok erőt ad, hogy azért elég sokan (egyre többen) olvasnak minket. Találkozunk az újévben is.

 

Tags: