Kipróbáltuk: Bite bakery café

Bite bakery café

Az indexen olvastunk először erről az új magyar gyorsétteremláncról. (A terméktesztről a videót érdemes megnézni, jó vicces). Másnap egyből felkerestem, mert érdekelt, minden érdekel, ami új, ami jónak tűnik, különösen, hogy ha eredeti magyar ötletről van szó. Mindezt úgy, hogy én bárminek szurkolok, ami a fornettitől jobb, az pláne jó, ha benne van az xfaktor arra vonatkozóan, hogy elkergesse azt itthonról. Az index jót írt, igazából adva volt, hogy minden jó lesz.

A pékség a Nyugati tér sarkán, épp a dzsungel után van, ami szerintem önmagában nem szerencsés, mert a prémium szót nem könnyű használni, ez még fontos szempont lesz a bjegyzésem későbbi szakaszában. A pékséget szépen (modernül) kialakították, nem túl nagy, de azért tágas a helyiség. Külön öröm, hogy a manapság egyre fontosabb egyediség (arculat, belsőépítészet, design, stb.) is előtérbe került. Szép logo, jók a színek, frankó a csomagolás, pont ahogy ez elvárható lenne manapság már hazánkban is. A pékségnek van egy nagy látványablaka, ahol rá lehet csodálkozni, hogy nyújtják és hajtogatják a perecet. Érdemes egy kicsi ácsorogni bent és nézni, hogy ki hogyan és milyen élethelyzetben csodálkozik rá a szeme elé táruló “látványosságra”.

És akkor a termékek. Alapvetően csigák és perecek vannak, valamint stickek, ezt nem próbáltam ki, nem tudom, mi lehet. Az italokról nem érdemes beszélni, semmi különleges nincs. Pedig szerintem az is megért volna “egy misét”, biztos lehet olyan terméket találni, amiért extrán odaszoktathatóak az emberek. A perec nagyon finom tényleg, remek átmenet a ropogós és a puha között, a baconos reggelire húzós, de hát tudjuk, hogy ettől megyünk előre. A tekercsek masszívak, a kicsi reggelire bőven elég, a tészta puha, ahogy kell, a fahéjas és kakakós tölteléke is hibátlan. Ezért nem értem, hogy miért kell ezt a harmóniát elrontani valami olcsó puding szósszal. Egyszerűen folyós dolog nem is illik oda, már az egész tocsog evés közben, a vanília szósztól még inkább ingoványos lesz, meg ízben is egy zsákutca. Kemény fehércsoki réteget el tudnék képzelni, de biztos az sem ízlene mindenkinek, akár választható is lehetne. Ha már mazsolásat is lehet választani. Ezt soha nem fogom megérteni, hogy miért van ekkora megdönthetetlen kultusza a mazsolának. Szerintem csak elront mindent, amiben benne van, a túrós dolgokkal való szimbiózisa, pedig a hazai cukrászat egyik megoldandó rejtélye. Vissza a csigához és a bitehoz. Nekem érzésre a Cserpes tejivót juttatta eszembe. Minden alapveőten rendben lenne, jó a téma megközelítés, jó a termék, de érezhetően az a kis plusz hiányzik, ami nem feltétlenül pénz, hanem sokkal inkább gondolkodás és szervezettség kérdése. Érdekes, hogy ez a kis plusz, pont a kis mínuszok elkerülése lenne. Először is, káosz volt, de ezt már megszoktam, majd két hónap múlva helyreáll a rend, bár nem értem, hogy akkor miért nem nyitnak két héttel később. Illetve a szokásos gond, hogy hol a vendéglátós/üzletvezető a csapatban, aki rendet tartana. Az emberek nem tudták, hol és hogyan álljanak sorban, ezt azért ki lehetne találni, sőt irányítani is lehet. A leleményes öregasszony persze beslisszol és ő simán kér, kap is, és az egyetlen pénztárosnak be kell ütnie soron kívül. Nem szólunk, türelmesek vagyunk, még a leleményes öregasszony is meglepődik, ez milyen könnyen ment. Vagy a népszerű fahéjas csigából csak egy van, a sós perecből nincs, közben néznek vágyakozva a sütő felelősre, mintha az ő hibája lenne, hogy szerény a pultbeli választék.

Bite bakery café

De nem ez a fő gond, ezek a fésületlenségek idővel megjavulnak. A gond sajnos az ár. Két kis csigáért, két perecért, 1800-at fizettem. Ezzel több gond is van. Először is a környezet. Nem fogok a nyugati sarkán ennyiért semmit venni. Találjanak egy szebb, jobb, csendesebb környéket, ahol a környezet is ezt sugallja, hogy itt azért nem olcsó dolgot fogsz kapni. A nyugatinál ilyen nem nagyon van, ezért ki is lóg a lóláb. Ár/érték arányt vizsgálva, egy jó gyrost a nagy tekercs árában lehet kapni. Nem jó a példa, de talán arra igen, hogy kevesen fogják csak az árban prémium tekercset választani, úgy hogy ennyiért már húst is kapni. És ha már a prémium. Nincs honlap (csak facebook), jó ne legyen, bár nem ez a költségvetés gerince, de pont annyit hozzátesz mint egy index cikk. És pont arra jó lenne, hogy megismerjük a hátteret, akár azt hogy itt milyen nyersanyagokat használnak (esetleg egészségesebbet-e az átlagtól? az is csak az index cikkből derül ki, hogy amúgy adalékanyagokat nem használnak, bár manapság ez nem tudom, milyen értéknek számít, a sió sem használ már), amiért ilyen magas ár indokolt lenne. Ha pedig nincs különleges nyersanyag, vagy éppen bio gyártási környezet, vagy speciális fűszerezés Guatemalából, ne adj isten egy svéd márkaügynökség a csomagolásra, akkor ne kérjen el senki tőlem extra pénzt.

Bite bakery café

Nincs gond, minden oké, csak el van árazva a dolog, ezen szerintem lehet javítani, az nem szokott gondot okozni, ha egy ár csökken. Érzésem szerint a lendület egy ideig ki fog tartani, de ismerve az árérzékeny magyar embereket és a nyugati körül csámborgó “utca embereit”, sajnos kevés az esély a rendszeres visszatérésre ezen az áron.

Végül pedig egy ötlet, arra vonatkozóan, amit az index is megjegyez zárójelben: “Bár a gyroson edzett ügyes fővárosi kéz nem ismer lehetetlent, azért kérdéses, hogy mennyire kényelmes az utcán, vagy a buszon maszatos tekercseket és zsíros pereceket enni egy hamburgeres dobozból.

Tényleg mindenünk olyan lesz egy tekercs jóízű elfogyasztása után. A megoldás, nejlon kesztyűt kell mellékelni a dobozba, ennél egyszerűbben nem lehet megúszni, még jópofa dolgot is lehet mellé/hozzá/rá kitalálni, sőt akár egy magasabb ár is indokolt lenne így.

Mindenesetre mi szurkolunk a Bitenak is, jó, hogy mernek még ilyen nagyívű dolgokba emberek belevágni, és hátha egy hosszútávon is jól működő lánc fog kisülni a dologból, ahogy azt eltervezték.

Tags: , , , , ,