Szicíliai sütőtök és csicseriborsó ragu

sütőtök pörkölt

Londonba költöztünk és hirtelen felindulásból megvettem Jamie Oliver Save with Jamie című könyvét, amit azóta is sokat lapozunk, a következő recept is ebből van.

Indiaiak által lakott környéken élünk, így akarva, akaratlanul is hat ránk a rengeteg fűszer és zöldség látványa, ezért egyre többet főzünk hús nélkül és egyre fűszeresebbeket. 🙂 Valószínűleg könyvünk szerzője is sokat járt errefele, érezhető a hatás a könyv receptjeiben.

sütőtök

A fenti recept szicíliai a könyv szerint. Jöjjenek a hozzávalók:

  • sütőtök, kb 1-1,2kg
  • 1 doboz csicseriborsó (400gr)
  • 1 doboz darabolt paradicsom (400gr)
  • olivabogyó (50gr)
  • fél csokor koriander
  • 2 fej hagyma
  • só, bors
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csili

A tököt meghámozzuk, 3 centis daraborkra vágjuk bedobjuk egy tepsibe, olivaolaj, só, bors és egy kis fahéj, majd 40 percre mehet a sütőbe, amíg kicsit meg nem karamellizálódik.

Miközben sül a tök, a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk a csilivel, majd mehet mellé a felvágott friss koriander és fedő alatt pároljuk, ha szükséges, akkor kis vizet öntünk alá. Lehetőleg az edényünk valami magasabb falú nagyobb serpenyő legyen.

Amint a tök megpirult, mehet bele a serpenyőbe a hagyma és a koriander mellé, majd hozzétesszük a csicseriborsót is (lével együtt), a paradicsomot, az olivabogyót és felöntjük kb fél liter zöldség alaplével. Só, bors, fahéj (csínján bánjunk vele, de nem kell félni tőle). Hagyjuk rotyogni, amíg a csicseriborsó szépen meg nem puhul és jó sűrű szaftot nem kapunk.

Köretként, hogy autentikusak legyünk és a receptben is ez volt, kuszkuszt készítettem hozzá.

Tags: , , , , , ,