Süllő vajon sütve zsályával

SüllőIgen, ezt a süllőt (pontosabban fogast) sütöttem meg. De ez volt a legegyszerűbb része. Minden egy pecázás reményével indult, amit akartam is meg nem is, lévén nem vagyok egy horgászós fajta. Megtörtem.

Tiszaderzsre vezetett az utam, ahol már megérkezésemkor ez a ponty és ez a süllő várt minket.

süllő

pontyA ponty majdnem 20 kilós volt, motorcsónakkal kellett bemenni fárasztani. A süllőért, pedig éjszaka kellett motorcsónakra szállni, de megérte, mert nemcsak egy került a horogra. Ekkora süllőt én még nem is láttam, a balatonihoz voltam szokva, amit együltőhelyében megesz az ember. Ez nem ilyen volt, hanem egy nagy család többször jóllakna belőle.

Sajnos a süllőt nem én fogtam (én egy dévérkeszeget zsákmányoltam, ami nem is olyan rossz elsőre), de úgy alakult, hogy az én asztalomra került. Már rég pucoltam halat, de gyorsan felszínre törtek az emlékek.

A pikkelyétől kellett először megtisztítani, ami szerintem a legnehezebb része volt az egésznek, elszáradt pikkelyeket még mindig találok a konyhában itt-ott. Hasfelmetszés része elég véresre sikeredett, de azért már elég hízóvágáson vagyunk túl, hogy ne jöjjünk zavarba egy kis vértől.

bontásBéleltávolítás, kimosás után jött a legszebb része a dolognak. Az asztalt azért rendbe kellett tenni előtte.vérMegéleztük a csontozó késeket, és következett a filézés, jó lassan, hogy a szálkán alig maradjon hús. Hihetetlen milyen szép filéket kaptuk, talán a kép valamennyire jól vissza tudja adni. Aki itt nem áll meg, mert hibátlan filét akar, az bőrözheti is, de én bőrrel szeretem a halat.

filézésÉs íme, a kész halfilé:

süllőfiléEzután már tényleg pofonegyszerű volt az egész, felszeleteltem a filéket, a bőrét bevagdostam, hogy ne húzza fel a filé két oldalát piruláskor, majd jó minőségű vajban, 5-6 percig pirítottam mindkét oldalát. A vajba menet közben zsályát, friss citrom levét tettem.

Süllő vajban zsályávalKöretnek rengeteg minden szóba jöhet, volt hogy árpagyöngyöt, rizst vagy salátát raktam mellé, mártásként is jól illik a tartár- vagy hollandi mártás. Én utoljára csak leöntöttem simán a zsályás-citromos vajjal, amiben sült.

Majdnem kifelejtettem a poszt végéről az egyik kedvenc számomat.

Tags: , , , ,