Sütőtökleves

sütőtöklevesKorábban már készítettünk egy sütőtöklevest, az inkább krémleves volt, ezúttal kicsit más megközelítésben kezdtem neki. Ami újdonság viszont, hogy egyre jobban megszeretem a sütőtököt, már nagyjából kívántam is. Ezért ragadtam meg a Lehel téri piacon a lehetőséget, amikor megláttam a narancssárgálló fél tököt.

Olíván karikára vágott sárgarépát (egy elég), egy negyed, kockára vágott zellert, zellerlevelet, rozmaringot, chilit, hagymát, fokhagymát pirítunk. Kb. húsz percig pirítjuk, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor jön az előzőleg megsütött sütőtök veleje. Átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd jó minőségű húslevessel felengedjük. Ha esetleg van otthon narancs, valamennyi friss narancslé is illik a levesbe. Fél óra főzés után botmixerrel nekiállunk, de vigyázzunk, mert csap. Ekkor jön a dolog talán legnehezebb része, eltalálni a leves jelleget. Nekem pürésítés előtt tökéletes volt, leves sűrűségű, viszont után inkább lett főzelék. Ekkor még egy adag húslevest mertem bele, összeforraltam. Ekkor lett kész a leves.

Tálalást nehéz behatárolni, sok minden illik ehhez a leveshez. Én friss tökmagot, tökmagolajat, aprított csilit és sajtos krutont adtam hozzá. Egy kis adag levest kipróbáltam kevés mustárral, ami nekem ízlett, de ekkor már egy jobb minőségű vadas lett hirtelen az egész jellege. Egyszer egy ilyen vadast fogok csinálni.

Tags: ,