Carbonara spagetti

carbonara spagettiNem tejszínből készül, hanem így: mialatt a spagettit al dentére főzzük, a kockára vágott pancettát (maradjunk a realitásnál, császárszalonnát) lassú tűzön pirítjuk (olaj nélkül), közben tojássárgáját, egész tojással (1 főre – 2 tojássárgája, 1 egész tojás), parmezénnal összekeverünk. Miután a tészta megfőtt, fürgén összekeverjük a pirított szalonnával, majd a tojásos-parmezános keverékkel. Kevés főzővizet is adunk hozzá, ha túl sűrű lenne. Sózzuk, (frissen őrölt) borsozzuk.

Ennyire egyszerű, hogy már a bevezetőben le tudtam írni, hogy készül. Igazából furcsa, hogy eddig nem csináltam, pedig tényleg kőegyszerű, de egyúttal izgalmas étel. Ez az étel, ami annyira kevés összetevőből áll, hogy még a sónak, borsnak is kiemelten fontos szerepe van.

Egyszer szeretném minőségi alapanyagokból is összerakni ugyanezt. Ebben az esetben a tésztát (ami nem spagetti lesz, hanem szélesmetélt) magam gyúrnám, a szalonna rendes olasz pancetta lenne, bár most sem főtt-füstölt, hanem még “kezeletlen” császárt vettem, hihetetlen mi minden szar van egy gyorsérlelésű császárban. A parmezán is jobb minőségű lenne, a tojás pedig tisztességes házi. Várakozásaim szerint a minőség kategóriákat ugrana ebben az esetben, és így jutunk el oda, hogy a minőségi alapanyagok, hogyan tudják a hétköznapi ételeket is egy új szintre juttatni.

Aki, eddig nem próbálta, tegyen egy kísérletet a carbonara spagettivel, tökéletes randivacsora lehet ez is.

Tags: , , , ,