Étterem: Matrjoska bisztró

keta kaviárMég soha nem voltam orosz étteremben. Ez már önmagában elég indok volt, hogy elmenjünk egybe. A Matrjoskáról nem hallottam túl sokat, most látom, hogy csak most októberben nyitott. De a két cikk, amit találtam róluk pozitív volt, így azért nem kellett sokat győzködni magunkat.

A hely valóban a város egyik leghangulatosabb részén, a Lőrinc pap téren van, ennél nehéz lenne ideálisabb helyet találni egy étterem részére.

világításAz étterem belső kialakítása mesteri, a nyírfa mint fő alkotóelem tökéletes választás, a mennyezeti lámpa kifejezetten ötletes. Az asztalok elrendezése érezhetően gondot jelentett nekik, nem tudták eldönteni, hogyan kellene, a nagy asztalok jó helyen voltak, de a kicsik, vagy a fal mellé szorítva, vagy a tér közepén, egyik sem a legjobb. De kb. ez volt a legnagyobb bajunk a hellyel.

vodkaNem bíztuk a véletlenre, vodkával kezdtünk. Aki kitalálta a vodkaválogatást uborkával, jól gondolkodik, hisz ha sima vodkát lehetett volna csak kérni, nem kértünk volna, de így izgalmassá vált a dolog. Be is vertünk gyorsan fejenként 3 kis vodkát, uborkával. Nekem mind ugyanolyan volt, ezért nem is lett volna értelme a prémium válogatást kérni. Viszont eszembe jutott a boldog fiatalkorom, amikor vodkanarancs volt a menő, persze ennél sokkal szarabb vodkából, de nekem a vodka, az vodka.

szeljodkaMár előételnél elakadtunk, mindent megkóstoltunk volna. De végül szeljodkával (füstölt hering ecetes-olajos öntettel) és keta kaviárral indítottunk. Mindkettő jó választás volt, de a kaviár azért kimagaslott, jól illeszkedett hozzá a friss kenyér és a vaj.

borscsleves_matrjoskaLeves nélkül nincs orosz vacsora. Borscs és szoljánka következett. Az utóbbi lehet kb. az orosz frankfurti leves, annyi minden volt belepakolva (olajbogyó, kapri, virsli, füstölt hús, meg még ki tudja mi). Mindkettő finom volt, a tejföl is jól illett hozzájuk.

pelmenyiFőétel gyanánt hússal töltött, főtt tésztát, azaz a pelmenyit választottuk, ami nagyon ízletes volt. Szeretem az ecetes dolgokat, és ez a tészta, amellett hogy csak simán ki lett főzve, egy enyhén ecetes lével volt leöntve (valószínűleg ecetes húslével).

Ittunk még kvaszt, ami kb. az orosz traubisoda lehet, mármint nem ízében, hanem ismertségében. Minket nem győzött meg, de új ízt mindig jó érezni.

Az éttermet mindenkinek ajánlom, jó úton járnak, hogy egy alacsonyabb árfekvésű, de kedvelt orosz hely jöjjön létre.

 

Tags: , , , , , , , ,