Kasmíri daal

derchef_daal-1

Télen az egyik kedvenc egytálételem ez a könnyen, gyorsan elkészíthető kasmíri currys daal (hívják dahl-nak, de éppen dal-nak is). Mivel Rusdhie könyvei után különösen közel áll a szívemhez Kasmír, ezért ilyen curry mindig van otthon.
Elkészítése nem túl bonyolult, teljesen kezdők is nagyon könnyen el fognak vele boldogulni és a legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül. A hozzávalók:

200 g vöröslencse
600 ml víz (vagy alaplé)
100 ml paradicsomszósz
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 répa
1 fehérrépa
fűszerek: kasmíri curry, őrölt kömény, koriander, kurkuma, só, bors

Hagymát, fokhagymát kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a felaprított répát, fehérrépát. Pici vizet hozzáöntünk és fedő alatt megpároljuk. Majd mehet bele a vöröslencse, víz, paradicsomszósz és a fűszerek. Lefedjük és addig főzzük, amíg a lencse szépen meg nem fő. A vöröslencse hamar megfő és nem kell szétfőzni, a végén oda kell rá figyelni!
Kis citrommal, teljes kiőrlésű kenyérrel és joghurttal került az asztalra.

Tags: , , , , ,