Főzdefeszt és street food

Miközben a világ még gondolkodik, hogy mi(lyen) legyen az új fizetési mód, addig a hazai fesztiválokra bekerült a metapay fizetési eszköz, függetlenül attól, hogy több-e az előnye mint a hátránya, mármint a látogatókra nézve. A Főzdefeszt szervezői ügyes fiúknak tűnnek, a Mikszáth tér fiaskóból is tanultak, sőt megállták, hogy ne essenek a Budai vár bűvkörébe se, így egy kellően izgalmas, sőt mondjuk ki, a lehető legjobb helyszínt találták meg. Azért is ügyes fiúknak gondolom őket, mert nemcsak a sokkal nagyobb helyszínnel gondolkodtak nagyobban, hanem egy új stratégiai szövetségest is kerestek, amellyel aztán végképp bebiztosították, hogy emberek aztán lesznek dögivel. A Street food személyében találták meg a társat, ami hasonló típusú eseménnyé nőtte ki magát az évek során mint a Főzdefeszt, hasonló céljaik is voltak, azaz soha nem akart tipikus “budaivár” fesztivál lenni, sőt biztosan volt a profiton kívül nemes cél is (felkarolni, bemutatni kisebb, de annál izgalmas vendéglátó egységeket). Így a két esemény idénre összeforrt, amire focinyelven csak annyit lehet mondani, hogy “ajtó-ablak helyzet”.

A kihagyhatatlan ziccer azonban kimaradt, nem azt mondom, hogy csúnyán felé rúgták, hanem csak épp elsuhant a labda a kapufa mellett. A metapay-jel tulajdonképpen nem is volt esélyük. Továbbra is azt mondom, hogy ügyesek a fiúk, mivel ők is látták, hogy a szigeten, meg a soundon van ez a metapay, tudták, hogy Gerendai ok nélkül nem csinálna ekkora dolgot, tuti pénz van benne. Még azt is el tudom képzelni – sőt a félórás sorban állva titokban arról fantáziáltam, hogy a kártya hátha átvihető lesz a soundra, így többet töltök fel rá (nem lett) -, hogy Gerendaitól tanácsot kértek, hogy mi legyen a fizetéssel, mégiscsak ellenőrizni, sőt fizettetni mint a katonatiszt kéne az eladókat, nemcsak felkarolni. És jött a metapay, és jött a sorbanállás, és jött az érzés, hogy hagyjuk is ezt az egészet. Itt volt az a pont, amikor végleg elment a kedvem az összes hülye fesztiváltól. Kit érdekel, hogy nem tudják elszámoltatni a vendéglátó egységeket, kit érdekel, hogy minden zsíroskenyérből le akarják vonni a százalékot. Engem nem, nem is akarok róla tudni, valahogy oldják meg, hogy ez nekem ne okozzon kellemetlenséget. És itt már nem tartom okosnak a srácokat, hogy egy olyan útra tértek rá, ami még a sziget szervezőinek is okoz néha fejfájást, még az ő infrastruktúrájukkal is lehetetlen eseménynek tűnik, meg hát náluk aztán még ennél is nagyobb pénzről van szó, ami persze az ő esetükben sem mentség, mert megintcsak miért a jegyért pénzt adó látogató töltsön felesleges időt, hogy a pénzét használni tudja. Meg a sziget mellett még annyi szól, hogy a paypass bankkártyát lehet használni, már akinek van ilyen.

A Főzdefeszt-Street Food kombónál nem volt ilyen erőforrás, valószínűleg nem is tervezték, hogy ennyien lesznek, és gyanítom, hogy most először, élesben tesztelték a metapayt, így maradt a hosszú, értelmetlen sor.
És ez még csak a metapay. Aztán nagy nehezen szerez az ember pénzt a kártyájára, és csak elindul, hogy egyen-igyon valami jót. Ekkor szembesülünk azzal, hogy minden “budaivár” áron van, valószínűleg a biztos sarc következtében, így repülnek a 700-1200 forintok egy-egy sörért, egy-egy szendvicsért. És cserébe általános balfaszság mindenhol, a sorok értelmetlenül állnak, lassú a csapolás, lassan készítik az ételeket, olyan kaják vannak, amik ilyen helyre nem kellenének. Wang is elszomorított, megnéztem a felhozatalt, és inkább elindultunk a Húspatikába tarjás szendvicsért, ami persze épp zárva volt. Mindegy a Funky Pho-nál kaptunk egy kis pacalt, ami nem volt rossz, viszont a malacpapír szendvics 1,400-ért már borsos volt. A sörökben maradt a remény. Újabban a meggyes a sör a kedvencem, arra kerestem magyar kézműves alternatívát. Nem találtam, de még csak közelítőt sem, viszont a meggyíznek, aromának számos válfajával találkoztam. Szívesen elindultam volna még más irányba is a sörök terén, de elfogyott a pénz a kártyáról, a sorba meg már nem volt kedvünk beállni.
“Egy jóiramú mérkőzésen, a várakozásoknak megfelelően a hazai csapat óriási fölényben játszott, de nem tudta gólra váltani a ziccereket. Jó: Misi a pék, Tökmagárus, Fragola”

Tags: , ,