Fish&Chips

fish&chipsNem, sajnos nem jártam megint Londonban, sőt Brighton-ban sem, bár ez utóbbiba szívesen benéznék most, érdekelne hogyan funkcionál nyáron a tengerpart. Apropó, Brighton. Korábban beszámoltam róla, hogy ott-tartózkodásom során nem átallottam belekóstolni egy fish&chips-be. Nem voltam különösebben elszállva tőle, mondhatni sokkal többet vártam. Most már értem, miért.

Kis kutatás előzte meg a sütést, utánanéztem hogy pontosan, hogyan is készül egy eredeti fish&chips. Természetesen két ugyanolyan receptet nem találtam, így mixeltem a különböző lehetőségeket. Illetve fontos megemlíteni, hogy a bunda kísértetiesen hasonlít az Orly-módhoz, azaz a sörtésztában történő sütéshez.
Pisztráng
Először is egy jó halat kellett találnom. A választásom a pisztrángra esett (mi másra), már csak a filézéssel kellett megküzdenem. Nem mondom, hogy hibátlanul szedtem le a húst a “csontról”, mégis azt mondom, elsőre kifejezetten korrektre sikeredett a művelet. A visszamaradt csontokat halalapléhez félretettem.

A két halfilét lemostam, majd sóval és borssal megszórtam. Amíg nyugodtan feküdtek, két dolgot csináltam. Elkészítettem a sörtésztát: tojássárgáját, kevés sütőport, sót, olajat, lisztet elkevertem. Majd állandó kevergetés (habverővel) mellett fokozatosan sört (természetesen Borsodit) adtam hozzá. A tésztának jó sűrűnek kell lennie, hogy megtapadjon az anyag a halon. A másik dolog a burgonya. Megmosás után hasábokra szeleteltem, majd sós vízben tíz percig főztem. Leszűrtem őket.
pisztráng_filé
A halszeleteket először lisztbe forgattam meg, majd belemártottam a sörtésztába, jól megforgattam őket. Mielőtt beletettem volna az olajba, jól lecsepegtettem a felesleges anyagot. Kb. 5-6 perc alatt tökéletesen megsültek. A burgonyák következtek, kicsit több idő kellett nekik, kb.8-10 perc alatt lettek kész. Volt még egy háttértevékenység: “házitartárt” készítettem (majonéz, tejföl, só, porcukor, fehérbor, citromlé, kovászos uborka lé), amibe kevés fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát és zöldfűszereket (bazsalikom, rozmaring) juttattam. Ez tökéletes kiegészítője, mártogatója lett a halnak és a krumplinak. A zöldborsópürétől, ami szintén velejárója az ételnek, most eltekintettem, mert csak nyersen szeretem a zöldborsót.

A pisztráng megint hozta a szintet, nagyon ízletes lett, és a tészta is – álszerénység nélkül mondhatom – sokkal jobban ízlett, mint amit Brightonban ettem.

Tags: , , , , , ,