Pisztráng kékre főzve

Mindig is ott volt a tudatomban ez az étel, még ha nem is tudtam, hogy pontosan, hogyan is készül. A pisztrángnak, ahogy kiderült, nagy barátja és fogyasztója vagyok, így nem csoda, hogy tovább akartam lépni az egyszerű paprikás lisztben süssük ki, és baj nem lehet dologtól. Így kékre főztem a pisztrángot.

Én a hagyományos receptet követtem, amit az Ételkészítési ismeretek könyvem írt. (a többiek egyébként szinte teljesen másképpen főzték).

A megtisztított pisztrángot ecettel bedörzsöljük, majd az ecetben állni hagyjuk egy kicsit. Ezután sós vízben puhára főzzük, kb 15-20 perc kell neki. Vigyázzunk, mert törhet.

Elsőre így ezzel a módszerrel nekem kevésbé lett kék, ezért kipróbáltam a fenti módszereket is. Nem mondom, hogy ezúttal a pisztráng szeme kékebb lett mint Terence Hillé, de azért ott csillogott a kékség benne, legalább annyira mint a mezőkövesdi Kék Acél kocsma címerében az ‘A’ betű. Egyébként a vízbe karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egész borsot, fokhagymát, hagymát, citromlevet és magát a citromot adtam. És persze ecetet bőven. A főzőlé forralása után tettem bele a pisztrángot, kb.7-8 percig főztem. A gáz lekapcsolva, még fél órát hagytam a vízben kicsit kihűlni.

Petrezselymes burgonyával tálaltam és leöntöttem Molnárné dresszinggel. (vajon zöld petrezselymet pirítok, amihez hozzáadom a frissen facsart citrom levét, majd az egészet barna habzásig hevítem. Rózsaborssal fűszereztem.)

Minden diétás menübe bevezetném ezt az ételt.

Tags: , ,