Fagyi


Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az ún. “gépes fagyi” a kedvencem, annak az állaga ízlik a legjobban, és a vaníliája is rendben van. Ilyen gépet nem tudtam még venni (egyszer biztosan fogok – sőt ha már az álmoknál tartunk, mondjuk el, hogy egyszer fogok olyan tölcsért is sütni, amilyet a Gerbaud-ban kapni), viszont egy sima kis fagylaltgépet (Kenwood márkájút) beszereztem, amelytől a bolti jégkrém vásárlásának visszaszorulását, és egyúttal a házi fagyi előretörését vártam. Részben történt csak papírforma. Amúgy emlékszik valaki azokra a régi fagyiporokra, amelyek ilyen henger alakú dobozban voltak? Sokszor eszembe jut az íze, fagyira ugyan nem elmékeztetett, de mégis beragadt egy életre.

Most lebuktatom magam, mert ha csak simán megjelentetném ezt a posztot, úgy tűnhetne, hogy elsőre sikerült egy jó fagyi. Ez nem így volt, elég sok rossz fagyi készült már, pontosabban olyan, ami nem volt az igazi, ezért vagy azért.

Én már úgy is jártam (amúgy pont ezzel a fagyival), hogy azelőtt öntöttem bele a masszát, még mielőtt bedugtam volna a fagyigépet, így egyből ráfagyott az egész, alig bírta szétkavarni a gép. Szóval, van bőven min fejleszteni, és hát mi, ha nem a fagyi az, amely talán soha sem lesz tökéletes. Bár, most nem olyan régen, Londonban járva, egészen különleges fagyit ettem volna, ha nem fogy el az anyatej. De ez egy másik sztori, amiről már volt szó. Na de lássuk a málnánkat.

A málnát cukorral felrakom egy serpenyőben, és összeforralom, ne ijedjünk meg, de szinte lekvárszerű lesz. Közben kb. 4-5 dl tejszínt felverek habnak.
4 tojást és két tojássárgáját összekeverek 25 deka cukorral, fehéredésig. Ez a mi esetünkben kicsit nehéz volt, lévén, hogy barna cukrot használtunk. A tojást és a cukrot vizfürdő felett kell kevereni, úgy, hogy az edény ne érjen bele a forró vízbe.
A végén a tojásos cukrot összekeverem a tejszínnel, és beleteszem a málnát is. Jól lehűtjük, és mehet is a fagyigépbe. Málnával, tejszínhabbal, csokireszelékkel, manduladarabokkal, sűrű sziruppal, színes kis cukordarabkákkal, kis esernyővel, rolettivel, fagyott áfonyával, vagy bármi mással díszítjük, minden megoldás működik.

Tags: ,