der Pék: Teljes kiőrlésű focaccia

Először is kezdeném a legfontosabbal, ezt mindenkinek ki kell próbálnia. Ez a focaccia recept az utóbbi időben abszolút kedvenccé vált és a kenyérnél könnyebb elkészíteni. Némi nehezítést jelent ugyan, hogy a többi kenyér recepthez hasonlóan ez is kovásszal készül, de ez ne rettentsen el senkit.

Jöjjenek a hozzávalók:

200 g 75%-os hidratáltságú kovász
350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
300 g víz
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
napraforgómag, lenmag

A sütést megelőző este összegyúrjuk a hozzávalókat és egy kiolajozott, lefedett műanyag edényben a hűtőben tároljuk.

Másnap egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belerakjuk a tésztát. Olajos kézzel az ujjainkkal szétnyomogatjuk a tésztát, amíg szépen ki nem tölti a tepsit.
Olívaolajból, citromból, egy gerezd fokhagymából, sóból és borsból öntetet készítünk, bekenjük vele a tésztát. Végül egész sóval megszórjuk. 1-1,5 óráig lefedve hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. 160 fokon 30 perc alatt megsütjük. Friss házi vajjal tökéletes.

Tags: , , , ,