Étterem: Laci!Pecsenye?

Laci!Pecsenye?Szokásossal kell kezdenem, már régóta el akartam menni ide, nagyon kíváncsi voltam, hogy a gasztronómia eme üstököse miképpen szólítja meg a hazai közönséget. Ezért egy romantikus nyári estén ellátogattunk a Bazilika szomszédságában lévő (nemrég ideköltözött) Laci!Pecsenyébe?, ami az étterem megnyitásáig, grillteraszként működik. Előzetesen már sok mindent, elsősorban jókat lehetett olvasni, így pozitív érzelmekkel, mondhatni feldobódva vágtunk neki vacsorának és az estének.

A hely tényleg a Bazilika szomszédságában van, meg is lepődtem, hogy turista típusú helyek között található az étterem. Féltem, mert nehéz ilyen környezetben eltérő szolgáltatást kínálni.

Az étlap egyszerű volt, a már régóta vágyott néhány fogásból állt a menü, és mégis mindenki talált megfelelőt magának. Viszont itt ért az első felismerés, nem mondom, hogy sokk, mert azért ez egyre kevésbé megy ritkaságszámba. 12%-os “kötelező” borravaló.  Erről már biztos sok fórumon beszélgettek a szakma képviselői és persze gondolom a másik oldalon ülők is, de az én véleményem most egyértelműen az, hogy ez nem fér bele. Két ok miatt: az egyik, hogy miért pont 12%, mikor 10% a hallgatólagosan elfogadott, a másik (és ez az erősebb érv), akkor ezzel feltételezhetjük, hogy kitűnő lesz a kiszolgálás minden értelemben. Vagy ha mégsem, akkor miért is fizettünk? Ebben az esetben én elvárom, hogy ne legyen műkörme a felszolgálónak, ne legyen az alkarján tetkó, sőt a fehér converse sem fér bele a lazasággal oldott profi kiszolgálás légkörébe. Arról pedig nem is említek szót, hogy annyira a törődés nem volt tapintható a levegőben, hogy ezt az előleget feltétel nélkül vállaljam. Egyszóval pont az ellenkezőjét váltotta ki, rossz szájízzel kezdtünk bele az egészbe. Az ételekről sokat nem is írnék, mert hozta a várt magas szintet nincs is bajom emiatt a magas árakkal. A kacsamájjal töltött disznófül izgalmas volt minden értelemben, és a sült bárány pedig egyenesen mennyei. A desszert nem hozta ezt a szintet, de ennyi belefért. Ezzel nincs is gond, sőt, megszoktam, hogy a magas minőségért magasan fizetek. Viszont azzal továbbra sem értek egyet, hogy az ital árait is ehhez igazítsuk. Hisz abban semmilyen plusz nincs, nem indokolt egy Dreherért 800 Ft, ahogy a naturaqua-ért sem a 420. Ezzel ráadásul egy olyan érzést keltenek, hogy igazából turisták lesznek a célcsoport tagjai, hisz, ha jobban belegondolunk, akkor az árfekvés az nekik szól, a kötelező borravalóval sincs baj (megszokták, hogy nálunk ez van, nem kötelező kenyér+vaj), ott a Bazilika is, és ha jobban belegondolunk a Laci!Pecsenyéből egyre kevesebb dolog valósul meg mint egyedi koncepció. Persze az egész ördögi kör, hisz gondolom az italon realizálják a lenagyobb arányú profitot. Sajnálom, hogy a korábbi helyen nem voltam, ott állítólag ezek a dolgok rendben voltak. Most megy a terjeszkedés, látszik, hogy nagy beruházás van mögöttük. Ezért sajnálom, hogy a koncepció kezd sérülni, mert azt gondolom, ha az elveszik, akkor beáll a sorba, és pont olyan lesz mint a szomszédban lévő lehúzós olasz étterem.

Tags: ,