Szimplakerti háztáji

Ritkán látogat az ember nappal a Szimplába, de akkor biztosan rácsodálákozik, hogy ez jobban lepattant, mint amennyire éjszaka tűnik. A Szimpla régi motoros, talán az első volt a romkocsmák sorában. Nem is erről írnék, hanem amennyire kezd elmúlni a hely mint szórakozóhely aktualitása, annyire jól találják meg a hozzá nem feltétlenül szorosan kapcsolódó egyéb programokat. Ilyen a már többször megrendezett bicikli vásár, illetve a vasárnapi háztáji/őstermelői piac is, ami egy szép piaci igényt próbál kielégíteni.

Manapság kezd nagyon divatos lenni a háztáji, őstermelői szó, amely valahol jó, sőt hagyjuk is a negatív részét. Ez jó, mert rengeteg termelő, aki megtermeli a saját portékáját (vagy “felvásárolja” a környezetében lévőt), tulajdonképpen összekapcsolódik egy fizertőképes kereslettel. A kereslet pedig örül, hogy végre olyan kínálatot is kap, amit máshol talán kevésbé. Ez természetesen nem teljesez igaz, mert a többi “hagyományos” piacon, így az általam elég jól megismert Bosnyák téri piacon is van háztáji rész, de ott kevésbé van ez kihangsúlyozva. De a csirkén látszik, a disznósajton pedig érződik, hogy “kézzel” csinálták, szóval nem újekeltű ez, de itt koncentráltan ilyen termékekett lehet csak kapni. Külön öröm, hogy kettőig van nyitva a hely, ami kedvez a hétalvóknak is. Szóval kellemes hely e za Szimpla nappal is, kifejezetten jól áll neki ez a koncepció. Sajnos árus annyira nincs sok, szerintem sokkal többet is be lehetne szervezni (van még ugye egy emelet is), de számos fontos termék, áru elérhető. Így van házi kolbász, sonka, szalonna, stb., mindenféle sajt, szörpök, zöldség, házi pesto, méz, szóval csupa olyan dolog, ami ilyen helyeken lenni szokott. Egyszeri bevásárlás után nem tudok még senkit és semmit kiemelni, de a minőség összességében kielégítő volt. Talán a tökmagot emelném ki, egy seftes srác árulja, többféle ízesítéssel kapható, és igazi jól alternatíva egy sör mellé.

A kezdeményezés tehát kiváló, elég sokan is járnak, mégiscsak belváros, az árak sajnos nem feltétlenül alacsonyak, de még belefér. Halkan megjegyzem, hogy olyan érzésem volt mint amikor a Borough Market-en jártam, sok fiatal, árusok között is. Van helyben főzött étel is, reméljük, hogy lesz többféle étel is, így idővel talán nemcsak vásárolni ugranak be az emberek, hanem akár egy jót ebédelni a bevásárlás mellett. Tehát a koncepció adott, remélem nem rakták be kettesbe a szervezők, mert bőven van még hova fejlődni.

Egyébként nem tudom, hogy helypénz van-e, de megfordult a fejemben, hogy összeszedem az összes otthoni szörpöt és lekvárt, és kiülök árulni én is egy kicsit, biztos jó hangulata van. Na majd egyszer, erre is sort kerítünk.

 

Tags: , ,