Almás pite

almás piteAz almás pite talán az az édesség, amin áll vagy bukik valakinek a megítélése. Ha ezt valaki jól csinálja, akkor hirtelen “jól tud főzni”, ha nem, akkor bizony nem. Nem bonyolult dologról van szó, de mondjuk, ha tészta nem rendes pite tészta, vagy az almás töltelék nem megfelelő, mondjuk nem elég édes, vagy állagra nem pont olyan, amilyennek lennie kell, akkor a kettes kategóriába kerülünk, és egynél többet nem fog venni senki a tálról. A tálalással egyébként még sokat tudunk lendíteni a dolgon.Először jön a pite tészta, ami mindennek az alfája és omegája.  (akár napokkal a sütés előtt is el lehet készíteni, mert “jól áll” neki a pihentetés, és jól elvan a fagyasztóban is) Az eddigi legjobb pite tésztát Martha Stewart (ő az amerikai Stahl Judit, csak szorozzuk meg 500-zal a tehetségét) oldalán találtuk, meglepően jól nyújtható, és persze finom tészta kerekedett ki belőle.
Egy tálban keverjük össze a következőket:
– 3 és 3/4 bögre liszt
– másfél tk só
– másfél tk barna cukor
– 2 és fél csomag teavaj, kis darabokra vágva

Hideg vizet öntünk hozzá, amíg megfelelő állagú tésztát nem kapunk (kb. 1 bögrényit). Ha túl ragacsos lett, vissza lehet hozni még liszttel. Miután összedolgoztuk, két darabra szedjük (pite alja és teteje), és a hűtőbe tesszük minimum egy órára.

Majd a tésztát kinyújtjuk. Először az első darabot, amit bele is teszünk egyből a pite formába és így is visszatesszük még egy kicsit a hűtőbe. Majd a tetejét nyújtjuk ki, egy tálcán ez is megy vissza a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Közben elkészítjük az almás tölteléket. Kockára vágjuk az almákat (5 darab), előtte persze meghámozzuk. Belecsavarunk 2 citrom levét, 2-3 evőkanál cukrot (aki édesebben szereti, tegyen többet), végül egy kis fahéjat és 2-3 evőkanál lisztet.
Az almás tölteléket a piteformába helyezzük, amire rákerül a már előre kinyújtott felsőrész. A széleket jól összedolgozzuk, de vágunk a tetejébe kis réseket, amin ki tud jönni majd a gőz.
A pite tetejét bekenjük egy kis tojássárgával elkevert vízzel.
230 fokon sütjük 10-15 percig, majd további 45 percig 170 fokon. Tálalni lehet önmagában, kis porcukorral meghintve, vaníliafagyival kínálva, pedig kevesen tudnak ellenállni.

Tags: