Ecetes TORMA

ecetes tormaÍgy, csupa nagy betűvel, számomra a sonka szigorú kísérője. Év közben nem vagyok megveszve érte, de a húsvét torma nélkül olyan, mint a Barátok közt Miklós nélkül. 

Általában édesapám a torma felelős, de idén sikerült indokot találnia arra, hogy ne ő könnyezzen a konyhában. A reszelés ugyanis a legnehezebb az ecetes torma készítésének. Ettől mindenki óva intett, vegyek fel búvárszemüveget, csináljam a gangon, stb. Gondoltam vagyok elég kemény, nem kell nekem ilyen. A reszelés nagy része simán ment. Nem is értettem, hogy a többieket hogy csípte, vagy én vettem rossz tormát? Aztán nálam is gyorsan elkezdtek tisztulni a légutak. Amint megmozgattam a frissen reszelt tormát, hogy az üvegbe kanalazzam, azonnal megértettem mindent. Ennyi áldozat belefér. Nátha már sehol…

Tehát, miután lereszeltem a tormát üvegbe töltöttem és mielőtt megbarnulna ráöntöttem a levet, ami az alábbiak alapján készült.

  • almaecet
  • méz
  • víz

Az interneten fellelhető receptek szerint a cukorhoz ugyanannyi és még egy evőkanál ecet kell, 1 rész só és az ecet mennyiségénél kicsit több víz. Hát igen, ez így kicsit bonyolult. Alapnak nem rossz, de szerintem mindenki kóstolgassa. Ha úgy érzi elég ecetes/sós/cukros a lé, mehet a tormára. Mivel én a cukor helyett mézet, sima ecet helyett alma ecetet használtam, így rábíztam magam a nyelvemre. A visszajelzések szerint elsőre is kiválóan sikerült. Elrontani nagyon nem lehet, hajrá!

Tags: , , ,