Medvehagymás pesto

Medvehagymás pestoIgen tudjuk, hogy a medvehagyma divatcikk lett. Mindenki erről ír, küldi a képeket, még talán szedni is elmennek sokan a medvehagyma fesztiválra. Mi a gyógyhatásai miatt fogyasztjuk:

“Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.”

Nyilván nem, de úgy fest, hogy a fokhagymához hasonlóan, rengeteg pozitív hatása van. Azért fogyasztjuk, amiért a fokhagymát, imádjuk, még ha néhány szempontból gondot is okoz.
Pestot már korábban is csináltunk, de akkor persze a hagyományos irányt követtük. Medvehagyma szezonban nem kell sokat gondolkodni, hogy miből is érdemes kipróbálni a pestot. A dolog nem bonyolult, vegyünk egy adag mandulát, ha héjas, akkor érdemes leforrázni és a héjától megszabadítani, majd mehet a turmix-, de inkább aprítógépbe. Utána mellé a medvehagyma, de előtte azért szeleteljük fel. Előző nap a Lehel téren találtam egy házi tejtermékesnél friss parmezánt, azt is reszeltünk bele egy kicsit, valamint só, bors, és olívaolaj. Pépesítjük, de akár mozsárban is szórakozhatunk vele, majd megkóstoljuk párszor, amivel szükséges utánízesítjük.

medvehagymaTökéletes pirítósra, kis borssal, citromlével, olívaolajjal (adott esetben meleg kacsazsírral) meglocsolva, de spagetti feltéteként is hibátlan. Egy biztos, nem tipikus randikaja.

Tags: ,