Házi quesadilla

quesadillaMinden Londonban kezdődött. Egy Wahaca nevű mexikói étterembe keveredtem, ami tökéletes példa arra, hogy hogyan érdemes csinálni egy gyorséttermet, igazából mindegy is mi a jelleg, az alap megközelítés fontos.

Aztán eltelt néhány év, általában nem csalódtam az Iguana- (ott az epres margarita, ami mindent visz) Arriba-El Rapido tengelyben, és valahogy soha nem is éreztem, hogy ki kellene otthon próbálni a mexikói világot. Aztán tavaly megláttam, hogy a Wahaca kiadott egy könyvet, ami a beszédes Mexcian food at home nevet kapta, amit gyorsan meg is rendeltem. Átfutottam, de semmi. Aztán most a napokban pont olyan alapanyagok gyűltek össze, amely pont tökéletes alapanyagot képeztek egy mexikói vacsorához. Kedvet kaptam, bár igazából nagy aknamunka nélkül, mondhatni ukmukfukk csaptam bele a dologba. Igazából még azt sem nagyon tudtam, hogy mi is a különbség a különböző jól ismert típusok között. Meg vagyok néha úgy – általában, ha máshol jár az eszem – hogy minden racionalitást nélkülöz a tevékenységem a konyhában. Így fordult elő, hogya tortillákra sajtot reszeltem, majd félbehajtva betettem a sütőbe, és valamiért hittem, hogy utána még könnyedén ki tudom nyitni. Na, de ez volt a bemelegítésem, másnap már sokkal orientáltabban, és a fent említett könyvet is véve alapul vágtam bele a quesadilla készítésbe. Mi is a quesadilla?

quesadilla is a flour tortilla or a corn tortilla filled with a savory mixture containing cheese, other ingredients, and/or vegetables, (often) then folded in half to form a half-moon shape.[1] This dish originated in Mexico, and the name is derived from tortilla and the Spanish word for cheese queso.

A tortillákat kiterítem, majd az egyik felére teszek reszelt sajtot (javasolt a cheddar), rá jött a pirított gomba és cukkini, végül egy kis saláta. Ráhajtottam a másik felét a tortillának, majd így félbehajtva forró serpenyőbe tettem (amibe csak kis olíva került), azzal a felével lefelé, ahol a sajt volt, majd néhány percet pirítottam, majd fordítás és a másik oldal dettó. Ezután három darabba vágtam. Ilyen egyszerű.

Készült hozzá guacamole, aminek ugye az alapja a hibátlan érettségű avokádó. Ez most nem volt olyan. A magot eltávolítjuk, a húst lefejtjük, majd villával kellene összetörni. Ez most nem ment, így turmixgépbe került, hozzá ment egy kis koriander, só, bors, ezt összeaprítottam, majd kevertem hozzá kockára vágott paradicsomot, és vízitorma hiányában, egy kis salátakeveréket. A salsa ennél egyszerűbb volt, apró kockára vágjuk a  paradicsomot, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát, fokhagymát, koriandert, sót, borsot, és olívaolajat, hagyjuk egy kicsit összeérni.

Így kerekedett (és egy kis tejföllel) egy egész színvonalas mexikói vacsora kedd este, egy dolog hiányzott csak, egy jó epres margarita.

Tags: , , , , ,