Bolognai spagetti

bolognai spagettiSpeciális étel ez, hiszen ezzel kezdődött minden. Bár tinédzserkoromban még sokkal szabadabban értelmeztem az adott ételt, azóta azért ez már megváltozott. Igyekeztem azóta fejlszteni is magam, ezért most ki tudja hány év távlatából újból nekiugrottam a bolognai spagettinek.

Ez is egy olyan étel, amelyből nehezen lehet két ugyanolyan receptet találni, mindenkinek megvan a maga kis trükkje, gondolom ez Olaszországban hatványozottan igaz. Én olíván kockára vágott bacont pirítotttam, ezután adtam hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagyma egy részét. Amikor megpuhult, akkor jöttek a kis kockára vágott zöldségek, úgy mint sárgarépa, zeller (gumó és szár is), még fogkhagyma. Rozmaring és bazsalikom is ekkor jön. 5-7 percig pirítjuk a zölségeket, majd hozzáadjuk a sózott, borsozott darált húst (én sertést, de a legjobb vegyesen, sertés és marha). Eloszlatjuk a tálban egyenletesen a húst, és figyelünk rá, hogy ne kavarjuk, hanem hagyjuk a húst, hogy piruljon, mert ellenkező esetben párolódni fog. A zöldségekre azért kicsit figyeljünk ne égjenek le, ha már gond van olajat tegyünk alá. 4-5 perc után kavarhatunk egyet a húson, hogy a másik oldala is megpiruljon, kb. negyedóráig pirítsuk a húst, azért kóstoljuk meg, hogy már rendben van-e. Ha igen, akkor mehet rá egy jó fél üveg vörös bor. Hagyjuk alacsonyabb lángon, hogy elpárologjon a bor, ha ez megtörtént, akkor jöhet a paradicsom. Idényben rendes paradicsomból, egy részét turmixolva, idényen kívül konzervből. Ne sajnáljuk, mert sokat fog még főni a szósz, ezért bőven lesz szükség paradicsomra. Legalább két doboz konzerv kell hozzá, ha abból főzzük. Majd alacsony lángon főzzük legalább másfél óráig. Ha menet közben elfőtte a levél vízzel is pótolhatjuk. Ha mártás sűrűségű és kiemelkedően ízletes a szósz, akkor vagyunk készen. A végén még balzsamecettel kikerekíthetjük a mártás ízét.

Innentől már nincs mágia, választhatunk, hogy tagliatelle, penne vagy spagetti (még ha ez nem is szokás) lesz az alap. A választott tésztát a bolognai mártás egy kis részével összekavarjuk, ekkor a megmentett (tészta)főzővíz egy részével még kicsit tudunk javítani a bekevert tészta állagán, ha a szósz túl sűrűvé tenné.

Végül tányérra merjük a tésztát, rá a szósz gazdagon, legvégül parmezán.

A Nagymenők című film emlékezetes részletével búcsúzunk, ilyen vékonyra kellene vágni azt a fokhagymát.

Tags: