Étterem: Vapiano

vapianoIgen, a jó öreg Vapiano. Mostanában jutott eszembe, hogy egyáltalán írjak róla, nem is értem, hogy eddig miért nem tettem. Amikor megnyitott az első Vapiano, még nem volt ennyi, mondjuk úgy, modern felfogású étterem, ezért akkoriban különösen újító dolognak számított az egész megközelítés.

Persze senki nem gondolná, hogy a lánc német eredetű, hiszen nagyon olasznak tűnik az egész, így mindenki arra tippelne először. A világ elég sok pontján van, egyszer más országban is ki akarom próbálni, de a képek alapján úgy fest, nagy különbség nem lesz, a franchise dolgot láthatóan komolyan veszik.

Amiért szeretem a  Vapianot, mert (aránylag) gyorsan nagyon finom tésztát vagy pizzát rittyentenek. Amit meg pláne szeretek a környezet, nem, nem a kókadt bazsalikomra gondolok, hanem a fából készült asztalokra, és az egész belső kialakításra otthonos érzetet ad.

A tésztáikat alapvetően frissen készítik, de ezt már nem igazán érezni addigra, amíg abból – a fagyasztót is megjárva – készétel lesz. Kedvencem a spenóttal töltött ravioli, ha tésztát eszem, akkor általában azt választom (bár legutóbb a húsos raviolival mentem, az sem volt rossz). Leggyakrabban viszont pizzát kérek, aminek a legfőbb oka, az étterem legnagyobb hátránya, a lassúsága. Viccnek tartom, hogy a “látványt”, amivel elsőre “megtelik” az ember feláldozzák a hatékonyság, gyorsaság oltárán. Egy tészta alaphangon 10 perc, kinek van kedve, ideje, bármilye ezt végigvárni ácsorogva, mindezt úgy, hogy nem is kíváncsi rá, főleg ha nem is ő a következő. A törzsközönséget látva rengeteg a visszatérő vendég, akikről mondjuk harmadszorra már nehéz elképzelni, hogy nem cserélnék-e el ezt az ultralátványos főzőcskézést a hagyományosabb, de gyorsabb felszolgálásra. Vagy nyugodtan meg lehetne tartani ezt az opciót egy pultnál, és akár emellett lehetne más módon is, akár pont úgy, ahogy a pizza esetében a berregő dologgal működik, megoldani. Persze nem nekem kell ezt kitalálni, csak olyan kellemetlen, hogy ha nem dél előtt érkezünk, kár is gondolkodni tésztában, levesben, salátában, mert örökkévalóság lesz mire hozzájutunk. Azért ők is érzik a nyomást, mert bizonyos tésztáknál már nem pirítják a hagymát, hanem előrepirított hagymát használnak, aminek a jellegzetes állott íze azért érződik az ételben, és így válik az egész önmaga paródiájává.

Kár érte, de ez nem szegi kedvemet, fogok még sokszor menni, mert még mindig nagyon kevés jó olasz hely van itthon, bár már egyre több, pont annyi, ami kapcsán én azért már kezdenék izgulni. Bár tény, hogy ezt a méretet még egyikük sem tudta meglépni, meg azért gondolom ha New Yorkban vagy Londonban ez még megy ebben a formában, akkor itt is fog egy darabig.

 

Tags: , , ,