Nem gyógyszeres kezelés: egészséges életmódbeli szokások elfogadása szívelégtelenség esetén

A szív elégtelenség-ben szenvedők számára ajánlott nem farmakológiai kezelés ugyanolyan vagy fontosabb, mint a farmakológiai kezelés. Az úgynevezett egészséges életmódhoz tartozik az étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezők ellenőrzése és megelőzése.

Ezeknek a szokásoknak a fenntartását, valamint az IC és a személyzet általi ismereteket és kezelését a betegség kezelésében elért sikerek alapvető részének tekintik, nagy hatással és hatással a tünetekre, a funkcionális képességre, életminőség és morbiditás.

Diéta szívelégtelenségben:

A szív elégtelenség étrendje nagyon hasonlít a kiegyensúlyozott szív-egészséges étrendhez. Ennek tartalmaznia kell a növényi rostok magas bevitelét gyümölcsök és zöldségek formájában, valamint a gabonafélék, gumók és hüvelyesek, halak, sovány hús, tojás és telítetlen zsírok, például olívaolaj fogyasztását.

Ezekhez az ajánlásokhoz azonban hozzá kell adni a szív elégtelenség-re specifikusakat, amelyek a megfelelő testtömeg fenntartására összpontosítanak, amely nem jár túl nagy szívterheléssel, a folyadékfogyasztás ellenőrzésével és a só, telített zsírok és koleszterin. Egészséges testsúly fenntartása.

  • A szív elégtelenség-ben szenvedő betegek számára ajánlott összes kalória száma az életkortól, az életciklus szakaszától, a testsúlyától és a fizikai aktivitásától függően változik.
  • A túlsúly és az elhízás növeli a szív- és érrendszeri kockázatot, a vérnyomást és a szív munkáját. Ezért az étrend fő célja, minden ember számára, különösen a túlsúlyos emberek számára, az egészséges testsúly elérése lesz.
  • A súlygyarapodás, különösen ha hirtelen és gyors (például 2-3 kg-os növekedés 3 nap alatt), inkább a folyadékretenció növekedésével, mint az evéssel jár. felesleges, és ez egy jel, amelyre figyelni kell, mivel a szívnek keményebben kell dolgoznia a víz túlterhelésének kezelésében.
  • Másrészt a betegség előrehaladottabb stádiumaiban lehetséges, hogy a személy lefogyjon és lefogyjon. Általában ez az akaratlan fogyás testmegtakarító mechanizmushoz kapcsolódik, amikor a szívműködés súlyosan károsodik. Ez cachexiához (a rendkívüli alultápláltság állapota) vezethet.

Minél jobban depressziós a szív működése, annál kevesebb oxigént és tápanyagot kap a test összes szövete; így fokozatosan elveszik az izomtömeg, megkísérelve csökkenteni a test anyagcseréjét és kevés szívnek kitenni a szívet. Paradox módon a súlycsökkenés a fizikai aktivitás hiányával is társul – az izomtömeg csökkenése miatt – és az erőkifejtés fáradtságával.

Egy másik tényező, amely hozzájárulhat a fogyáshoz, a kevesebb oxigén bejutása a belekbe, következésképpen a gyulladás és a bél felszívódási zavarai, vagyis a cukrok, zsírok, fehérjék vagy vitaminok felszívódásának képtelensége. az élelmiszer elégtelen felszívódásához vezethet. Fogyás esetén az orvos kalória- és fehérjében gazdag étrendet írhat fel étrend-kiegészítők formájában.

Módosítsa a főzési módszereket

Az ételek ízének megőrzésének másik módja az, ha a hagyományos főzési formákat másokkal helyettesítik, amelyek megőrzik ízüket, például gőzölés, grillezés vagy párolás. Forraláskor ajánlott kevesebb vizet használni, és több mennyiségű és változatos zöldséget adni a húslevesekhez az íz további fokozása érdekében.

Fokozott káliumfogyasztás.

  • A kálium (K) kulcsfontosságú ásványi anyag a megfelelő szívműködéshez, és szűk terápiás tartományon belül kell tartani. A diuretikumok adagolása gyakran növeli a kálium eliminációját, ezért a hozzájárulást ki kell egészíteni. Éppen ezért tanácsos növelni a káliumfogyasztást az étrendben, mindaddig, amíg az illető nem szenved semmilyen vesebetegségben, amely megnehezíti ezen ásványi anyag eltávolítását.
  • A káliumtartalmú ételek közé tartoznak a zöldségek, például a spenót vagy a paradicsom; gyümölcsök, például cseresznye, banán, narancs, szilva, görögdinnye vagy dinnye, mazsola, datolya, valamint borsó, burgonya és hal.

A telített zsírok és a koleszterin fogyasztásának csökkenése.

  • A telített zsírok és a koleszterin túlzott fogyasztása növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát az artériákban lerakódó zsírplakkok és egyéb anyagok képződése miatt, amelyek akadályozzák a vér átjutását és megérkezését a szervekbe. Ezen túlmenően a magas zsírtartalmú ételek általában a leghipergalórikusabbak.
  • Az étkezési zsírok többszörösen telítetlen zsírok (folyékony textúrájú, például olívaolaj), egyszeresen telítetlen zsírok (például napraforgóolaj, kókuszolaj vagy pálmaolaj) és telített zsírok (krémes vagy szilárd állagúak, például vaj, zsír) tejszín vagy sajtok és tej zsírja).

Testmozgás és fizikai aktivitás:

A könnyű testmozgás gyakorlása szív elégtelenség-ben szenvedő személynél javítja a szívműködést, csökkenti a fáradtságot és növeli a napi tevékenységek elvégzésének képességét. Ezenkívül a testmozgással más előnyök érhetők el, például a testsúly fenntartása, a vérnyomás-adatok ellenőrzése, a koleszterinszint csökkentése, a lábak keringésének javítása, az ízületi problémák megelőzése, a székrekedés megelőzése, a vérnyomás csökkentése. stresszt, javítja az önbecsülést és stimulálja az immunrendszert.

Javasoljuk, hogy a szív elégtelenség-ben szenvedő személy végezzen könnyű fizikai aktivitást, a szokásos heti 3-szoros gyakorisággal, a tolerancia és a fáradtság szintjéhez igazítva. Az olyan aerob gyakorlatok ajánlottak, mint a séta, az úszás vagy a kerékpározás. Ezzel szemben az anaerob gyakorlatok, mint például a ropogtatás vagy a súlyemelés nem ajánlott.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legkisebb változásnál (szédülés, szívdobogás, mellkasi fájdalom) a tevékenységet azonnal le kell állítani. IC dekompenzáció esetén ajánlott pihenni, amíg a helyzet stabilizálódik. Fizikai aktivitás és kardiovaszkuláris egészségi problémák . Két idős ember gyakorol: az egyik sétál, a másik fut

A kockázati tényezők ellenőrzése:

A dohányzás csökkentése vagy abbahagyása.

A dohány jól ismert kardiovaszkuláris kockázati tényező. A nikotin erős érösszehúzó hatással rendelkezik, vagyis csökkenti az artériák és a vénák átmérőjét, ami a vérnyomás és a pulzus növekedését eredményezi. Ezenkívül a dohány csökkenti az oxigén hozzáférhetőségét a szövetekben, mivel a vér hemoglobin-molekuláinak nagyobb az affinitása a szén-monoxidhoz (a dohányban található), mint az oxigénhez, ezáltal növelve a vérben a karboxi-hemoglobint.

Ezért a dohányfogyasztás nemcsak csökkenti az artériák és a vénák átmérőjét, és megnehezíti a vér eljutását a szervekhez és szövetekhez, de a beérkező vér oxigénszegényebb. A szív elégtelenség-ben szenvedő személynél a dohányzásról való leszokás a morbiditás és a halálozás csökkenésével jár.

Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elnyomása.

Az alkoholnak szívdepresszáns hatása van, a vérnyomás növekedésével jár és növeli az aritmiák formájában jelentkező elektromos rendellenességek kockázatát. szív elégtelenség-ben szenvedőknél az alkoholfogyasztást napi 10-20 g-ra kell korlátozni (napi 1-2 pohár bor). Azonban abban a személyben, akiben a szív elégtelenség oka az alkoholos kardiomiopátia volt, az alkoholfogyasztást teljesen el kell nyomni.

Az izgalmas italok (kávé, tea, kóla) fogyasztásának csökkentése.

Az izgalmas italok, például a kávé, a tea vagy a kóla olyan anyagokat tartalmaznak, mint a koffein vagy a tein, amelyek megnövelik a pulzusszámot, és csökkentik az artériák és vénák átmérőjét, ami nagyobb ellenállást jelent a szívben. szív elégtelenség-ben szenvedő embereknél ajánlatos ezeket az italokat koffein- vagy teinmentes italokkal helyettesíteni.

A mentális stressz vagy a magas idegzetű helyzetek csökkentése.

A stressz és a felgyorsult életritmus miatt a szív keményen dolgozik, ami visszahat a tünetekre. Kerülni kell az egészségi helyzetet súlyosbító stresszes helyzeteket, intenzív félelmeket, családi konfliktusokat