Zumba vs. Aerobic. Mit válasszon?

A sport elengedhetetlen a mindennapi életben, számos egészségügyi előnye miatt. A fizikai tevékenységek segítenek abban, hogy formában maradjanak, vagy elveszítsék azokat a kilókat, amelyek az utóbbi időben zavarnak, lendületet adnak az energiának, ugyanakkor bizakodnak is önmagadban. Ezen előnyök közül biztosan egyik sem idegen számodra, de mi lenne, ha jól éreznéd magad a sportban? Valószínűleg nem szívesen hallja ezt, és azon gondolkodik, hogyan szórakozhat, tudva, hogy mennyi energiát fogyaszt el néhány gyakorlat után.

Tudja meg, hogy létezik egy bizonyos típusú fizikai tevékenység, amelyben a tánc és az aerob mozgások nagyszerű csapatot jelentenek. Ennek a tökéletes szimbiózisnak az eredményei? Szórakozás és jóakarat – garantált! A Zumba gyakorlatokról van szó, amelyekről többet megtudhat a cikkben, amelyet kifejezetten az Ön számára készítettünk. Ugyanakkor felfedezi a lényeges különbségeket az aerob gyakorlatok között.

Zumba, a szórakozás és a sport tökéletes kombinációja

  Bár a Zumba programok sok, az aerob gyakorlatokra jellemző mozgást tartalmaznak, a kettő között van néhány különbség, amelyet javasoljuk, hogy vegye figyelembe a választás során. A Zumba edzések első jellemzője a vonzó zene. Így latin ritmuson hajtja végre a mozdulatokat, amelyek pozitív energiával töltik meg.

Nem is kell attól tartania, hogy nem tudja, hogyan kell táncolni, mivel a koreográfia könnyen követhető lépéseket és mozdulatokat tartalmaz, még a kezdők számára is hozzáférhetővé. Ezenkívül minden esélye megvan arra, hogy táncélményt szerezzen és lenyűgözze barátait a következő partikon.

Amikor megkérdezik, vettél-e táncórákat, mosolyogva válaszolhatsz rájuk: „Nem csak tánc, hanem sport: Zumba”. Másrészt, ha a tánc gondolata egyáltalán nem mosolyog és mindig úgy érezte, hogy két bal lába van, akkor talán jobb lenne aerobik programot választani. Az ilyen gyakorlatok ideális választás azok számára, akik a sportot a klasszikus változatában részesítik előnyben.

Aerobic, ideális izomtömeg fejlesztésére

Az aerob és a Zumba gyakorlatok egyaránt hasznosak a szív- és érrendszeri aktivitás javítására, az anyagcserére, de a zsírégetésre is. Ehelyett, amikor az izomtömeg fejlesztéséről van szó, az aerob edzések előnyt élveznek a Zumbával szemben, a bennük lévő erőgyakorlatok révén. Ezért a nehézségi fok néha magasabb, és a tempó igényesebb, ellentétben a Zumba programokkal, ahol, mint észrevettük, a hangsúly a szórakozáson van.

Zumba vs. Aerobic. Mit választasz?

A két sportág előnyeit elemezve azt tapasztaljuk, hogy hasonlóak. Fontos tudni, hogy az aerobik jelentősen hozzájárul az izomtömeg fejlődéséhez, míg a Zumba látványos hatásokat mutat a gyors kalóriaégetés és a szív- és érrendszeri aktivitás javítása szempontjából. Míg az aerob mozgások általában ismétlődnek, ezért fennáll a monotonitás veszélye, a Zumba gyakorlatok nagyon dinamikusak.

Így, ha úgy találja, hogy ötvözi a táncot és a sport szórakozást, javasoljuk, hogy próbáljon ki egy Zumba programot, amely bizonyos fokú nehézségekkel a fizikai állapotához igazodik. Másrészt, ha klasszikus sportedzéseken edzettek, és a tánc nem tartozik az Ön preferenciái közé, az aerobik sokkal jobb választás.

A választástól függetlenül elengedhetetlen a fizikai aktivitás rendszeres elvégzése, mert ez egy biztos út a kiegyensúlyozott élethez. Annak érdekében, hogy jól érezze magát a gyakorlatok során, javasoljuk, hogy az igényeinek megfelelő minőségű felszerelést válasszon.

Bizonyos sérülést szenved vagy rossz fizikai állapota van

Ha egy bizonyos sérülésben szenved, vagy konkrétabb fizikai állapota van, az egyik orvosi javaslat, amelyet megtehet, az a testmozgás beépítése a napi rutinjába. De hogyan tehetné ezt meg anélkül, hogy nagyobb fájdalmat okozna magának vagy a sérülés veszélye nélkül? Itt egy tapasztalt edző fog közbelépni, és ajánlani tudja az Ön állapotának megfelelő gyakorlatokat, például:

  • Gyakorlat ízületi gyulladásban, szívbetegségben, cukorbetegségben szenvedők számára;
  • Gyakorlatok régi vagy krónikus sérülések kezelésére;
  • Gyakorlatok, amelyek segíthetnek enyhíteni a hát- és nyaki fájdalmat;
  • Gyakorlatok terhes emberek számára.

Az edzésprogram megkezdése előtt azonban ajánlott konzultálni kezelőorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy előnyösek-e a fizikai állapota szempontjából.

Versenyre edz

Egy tapasztalt személyi edző – például egy fitnesz edző – valódi segítség lehet, mint gondolnád, amikor sportolsz vagy versenyre készülsz, mert ez egy egészen más szint elérését segíti elő:

  • Ő fogja ajánlani a legjobb edzéseket, tudni fogja, milyen gyakorlatokra van szüksége, és megtalálja azokat, amelyek javítják a fizikai állóképességét.
  • Kialakítja az életmódjának és a testének megfelelő edzéstervet. Az edzés nem csak gyakorlást jelent. Arról is szól, hogy időt biztosítson a gyógyuláshoz, és az edző segíteni tud abban, hogy olyan programot hozzon létre, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a testéből, még mindig lehetővé téve számára, hogy minden erőfeszítés után felépüljön. .
  • Ez segít elkerülni az esetleges sérüléseket. A sportolás vagy az edzés egyik kockázata az, hogy ugyanazon mozgások ismételt végrehajtása fizikai sérüléshez vezethet. Az edző megtalálja az egyensúlyt az edzések között úgy, hogy egyszerre egy-egy izomcsoportot dolgozzon, így a többiek pihenési és gyógyulási időt kapjanak.

Hogyan néz ki egy edzés személyi edzővel?

Minden foglalkozás körülbelül 1 óráig tart. Az első találkozót leendő személyi edzőjével a fizikai állapotának, a testméreteinek, az egészségi állapotának, a fitnesz tapasztalatának és a célok kitűzésének felmérésére szentelik. Ez az az idő, amikor fel kell készülnie arra, hogy felmászjon a mérlegre, megmérje a testzsírt és megválaszoljon néhány konkrét kérdést arról, hogy mit szeretne. Ezután a következő foglalkozásokon a kardió edzéseket összekapcsolja erővel, rugalmassággal vagy más típusú tevékenységekkel, a kívánt eredménytől függően.